Daktyle to owoce, które właściwie od zawsze zajmował istotne miejsce w diecie mieszkańców krajów arabskich. Nazywa się je tam nawet "chlebem życia", z uwagi na bogactwo składników odżywczych i to, że przez wiele lat były podstawą pożywienia plemion wędrownych prowadzących koczowniczy tryb życia. W t...
Mimo że feministki przez dekady walczyły o prawa kobiet, dziś wiele z nich nie chce mieć z nimi nic wspólnego. – Zastanawiam się, czy warto wciąż walczyć o takie słowa jak feminizm czy solidarność, czy może lepiej poszukać innych pojęć, które mają dz...
Zamiast klasycznej kanapki wybieram coś lżejszego, co nie zawiera ani grama mąki. Efekt? Sytość na pół dnia bez uczucia ciężkości i zero głodu przed obiadem.
Pod rzeszowskim biurem Polskiego Stronnictwa Ludowego doszło do ostrej konfrontacji. Europoseł Konfederacji Tomasz Buczek stanowczo skrytykował działania PSL-u w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR), oskarżając partię o polityczn...
Na dwa dni największy polski stadion piłkarski zamienił się w centrum prezentacji tego, co mamy najlepsze, czyli żywności. Wszystko za sprawą odbywającego się 6 i 7 września Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.
Umierają cicho w zaroślach. Powodem jest kwasica, wywołana przez składniki zawarte w pieczywie, którym ptactwo wodne dokarmiają spacerowicze. Prokuratura świdnicka chce powstrzymać bezmyślne zabijanie ptaków. W akcji edukacyjnej wykorzysta przepisy k...
Upływający czas zmienia nas w różnym tempie, a najbardziej chyba widocznym przypomnieniem tego zjawiska są spotkania klasowe po dekadach. Jedni ich uczestnicy są bardzo sprawni fizycznie i umysłowo, inni zaczynają odczuwać upływ czasu wcześniej. Nauk...
Wielu z nas, chcąc oglądać płatne kanały spoza oferty telewizji naziemnej, kupuje do domu dekoder. Warto jednak wiedzieć, że taki zakup nie jest konieczny, jeśli nasz telewizor posiada złącze CI. Co to takiego i jak korzystać z tego rozwiązania? Wart...
Kopytka to klasyka domowej kuchni, ale w tej wersji zyskują nową wartość dzięki białkowemu, sycącemu dodatkowi. To świetny sposób, by dobrze znane danie stało się pełniejsze, bardziej odżywcze i idealne na lekki, ale pożywny obiad.