Sezon na kurki trwa w najlepsze. Z tych aromatycznych grzybów możemy przygotować wiele pysznych dań. Jednym z moich ulubionych jest zupa. Zupa kurkowa jest prosta w przygotowaniu, pożywna i lekka. Sprawdzi się doskonale na szybki obiad.
Jak wyczyścić kurki, by w łatwy i szybki sposób uzyskać pożądany efekt? Choć potrafi to przysporzyć wiele trudności, zapaleni grzybiarze i tak poświęcą czas na przygotowanie ich do spożycia. Najczęściej sięgamy po roztwór wody z solą, ale istnieje me...
Od dłuższego czasu nie milkły plotki dotyczące dalszego prowadzenia “Postaw na milion” przez Łukasza Nowickiego. Prezenter jakiś czas temu rozstał się z programem “Pytanie na Śniadanie” co wywołało lawinę spekulacji. Teraz postanowił jednak rozwiać w...
W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przysmaków, które odeszły już nieco w zapomnienie. Warto jednak przywrócić do łask dawne receptury, które zachwycają smakiem. Tak jest w przypadku staropolskiego gąszczu, który idealnie sprawd...
W sezonie jesienno-zimowym wielu osobom dokucza problem zaparowanych szyb. Jego przyczyną jest wysoka wilgotność powietrza w mieszkaniu. Co prawda, można do tego przywyknąć, ale długotrwała wilgoć w pokojach tworzy idealne warunki do rozwoju pleśni &...
Ta roślina staje się coraz modniejsza. Będzie piękną dekoracją parapetu czy salonu w okresie świąt Bożego Narodzenia. Zazwyczaj w naszych domach rządzi wtedy poinsecja lub szlumbergera, ale azalia to równie urodziwa roślina, której warto dać szansę....
Zbieranie kurek to czysta satysfakcja. Sporo jest ich w naszych lasach, są łatwe w obróbce, a potrawy z nich przyrządzane zachwycają smakiem i aromatem. Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się kurkami przy stole, trzeba je starannie oczyścić z piasku...
Żółto-pomarańczowe grzyby o niepowtarzalnym smaku i aromacie od wieków goszczą na polskich stołach, o czym możemy przekonać się, przeglądając dawne książki kucharskie, choćby legendarnej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Kurki można wykorzystać na wiele py...
Jeszcze się nacieszyłam smakiem kurek, a już myślę o zapasach na zimę. Te małe, pomarańczowe grzyby to najlepszy dodatek do pasztetu i tatara, dodaje je też do sałatek. Dlatego już w nadchodzący weekend przygotuję pierwszy słoiczek marynowanych kurek...
Tych grzybów z pewnością nie pomylicie z innymi. Wyróżniają się kształtem i barwą, a ich smak wprawia w ekstazę koneserów dobrej kuchni. Poznajcie rzadkie, a jednocześnie wyjątkowo malownicze i pyszne lejkowce dęte, na które właśnie zaczyna się sezon...
Kurki należą do jednych z najbardziej lubianych grzybów. Chcemy zachować je na dłużej i cieszyć się ich smakiem. Dlatego mrozimy te grzyby. Jednak, jak mrozić kurki, by nie były gorzkie? Mamy na to sprawdzony sposób.