Rosół to klasyk polskiej kuchni, który gości na naszych stołach od pokoleń. Każdy ma swój sposób na idealny rosół, ale istnieje jeden składnik, który gwarantuje, że zawsze wychodzi on perfekcyjny. Co, oprócz włoszczyzny, jest sekretem najlepszego rosołu?
Rosół jest jednym z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie rodzimej kuchni. Aromatyczny, treściwy wywar z mięsa i warzyw to jedna z ulubionych potraw Polaków. Niestety nie zawsze smakuje on tak, jakbyśmy tego chcieli.Od lat stosuję metodę 2:3, dz...
Klasyka polskiej kuchni, ale w nieco innym wydaniu? Bardzo prosimy! Polecamy, zachwalamy i oferujemy sprawdzony przepis. A na co? To oczywiste – na rosół z gęsi. W końcu najlepsza gęsina na świętego Marcina. Czyli już za chwilę, już za momencik…
Popadało, trzeba wybrać się na grzyby! Żeby wyprawa do lasu była udana, trzeba obserwować pogodę. Podpowiadamy, w jakich warunkach atmosferycznych grzyby rosną najszybciej i co jeszcze ma na to wpływ.
Prosty przepis, niewiele składników, ale gwarantowany efekt. Te pieczone żeberka to prawdziwe arcydzieło. Amerykańską naturę tego przepisu ujawnia jeden dodatek do marynaty, który odpowiada za głęboki smak i obłędny kolor tego dania.
Lubicie krupnik? Ta zupa jest pożywna i pełna smaku. Na jakim mięsie najlepiej gotować krupnik? Ewa Wachowicz wybiera szczególny rodzaj mięsa. Dzięki temu zupa wychodzi, że palce lizać.
Nie jest to klasyczny biszkopt. Dzięki jednemu dodatkowi jest nieco cięższy, świetnie się kroi nawet na kilka blatów. Taki wypiek świetnie się sprawdza, gdy planuje tort z maślanym kremem lub na bazie serka mascarpone. Chcesz przygotować deser dla je...
Czy trzymając masło na kuchennym blacie, można zachować jego świeżość na dłużej? Okazuje się, że wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią maselniczkę, a masło będzie nie tylko świeże, ale i miękkie. Produkt jest już dostępny w Polsce i powinna zaopatrz...
Rosół to jedno z najważniejszych dań na polskich stołach, szczególnie podczas uroczystych okazji. Na Śląsku rosół weselny to prawdziwa tradycja, której smak i aromat zapadają w pamięć na długo. Gdy postanowiłam odtworzyć przepis na tę zupę, nie spodz...
Niedzielny obiad bez rosołu? To niemożliwe, bo wszyscy uwielbiamy tę zupę tak bardzo, że nie wyobrażamy sobie bez niej tego dnia. Za jej smakiem stoją nie tylko użyte składniki, ale też przyprawy. Istotny jest nawet moment, kiedy solimy zupę, zależy...