Stwierdzenie, że grzyby nie mają żadnych właściwości poza smakiem, jest już dawno obalonym mitem. Najlepszym przykładem, że jest odwrotnie, jest reishi, w Polsce znany pod nazwą lakownica żółtawa.
Jeszcze w latach 80. XX wieku krowiak podwinięty był opisywany w atlasach grzybów jako grzyb warunkowo jadalny. Wielokrotne gotowanie lub marynowanie miało skutecznie usuwać toksyny. Teraz wiadomo, że ta metoda nie działa.
Muchomor czerwieniejący potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych pasjonatów grzybobrania. To wyjątkowy jadalny grzyb rosnący w polskich lasach, choć wymaga ostrożności. Nie tylko łatwo go pomylić z innymi muchomorami, ale też wymaga odpowie...
Pracownicy Wigierskiego Parku Narodowego podzielili się w mediach społecznościowych ciekawostkami i zdjęciami niebieskich grzybów. To chlorówka drobna, która jest w Polsce rzadka, ale można na nią trafić. Szczególnie teraz, jesienią, gdy robi się cor...
Jego uderzający wygląd sprawił, że pojawił się nawet na nowozelandzkich banknotach i znaczkach pocztowych. Wygląda jakby był pomalowany kredkami lub pochodził z krainy Smerfów. Błękitny grzyb Entoloma hochstetteri wygląda jak z innej planety, a jedna...
Motyw grzyba zamieniającego ludzi w krwiożercze bestie stał się w ostatnim czasie szczególnie popularny, a to za sprawą gry wideo i serialu The Last of Us. Inspiracją dla twórców była natura, a niedawno naukowcy dowiedzieli się w tej sprawie czegoś w...
Substancje psychodeliczne pozyskiwane z grzybów stają się potencjalnym lekiem na choroby psychiczne. Obiecujące są także metody leczenia dla zespołu jelita drażliwego i udaru mózgu. W centrum uwagi: psylocybina, która obok LSD jest najbardziej popula...
W ruinach Czarnobyla naukowcy odkryli organizm, który rozwija się w jednym z najbardziej napromieniowanych miejsc na Ziemi. Zamiast zginąć pod wpływem intensywnego promieniowania gamma, wykorzystuje je i przekształca w paliwo do wzrostu.
Prawdziwe grzybobranie rozpoczyna się wczesną jesienią, mniej więcej w połowie września i trwa aż do pierwszych mrozów. Zbieracze wracają do lasów wyposażeni w mały koszyk i nóż w ręku, wyruszają ochoczo na poszukiwanie kolejnych okazów. Muszą mieć t...
Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, ale pomyłka może kosztować życie. Kania, ceniony przysmak grzybiarzy, bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem.