We wrześniu zaczyna się sezon na dynie, który potrwa do końca listopada. W tym czasie wielu z nas użyje apetycznych warzyw do przyrządzenia różnych potraw. Wyjaśniamy, po jaką dynię nigdy nie powinniśmy sięgać. Jej działanie jest wyjątkowo szkodliwe dla naszego zdrowia.
Ta kolorowa i chrupiąca surówka składa się z nietypowych warzyw. Warto przygotowywać taką kompozycję w sezonie dyniowym, który jest w Polsce osłodą końca lata i wilgotnej jesieni. Osłodą dosłownie i w przenośni, bo ta lekka w smaku sałatka dodaje łag...
Wrzesień to czas, gdy nasze kuchnie wypełniają się aromatem domowych wypieków. Ciekawą propozycją na coraz chłodniejsze dni będzie chleb dyniowy – jego złocisty kolor przywoła słoneczne wspomnienia, a nietypowy smak urozmaici jesienne śniadania. Podp...
Popularny kucharz z polskiego kulinarnego YouTube'a zwrócił uwagę na fatalny problem z wieczkami do słoików. Jeśli twoje przetwory nagminnie się psują, może winna jest przyczyna, którą wskazał.
Mięso mielone często wykorzystujemy w kuchni. Staramy się wybierać produkt najwyższej jakości, jednak mięso z takim dopiskiem powinniśmy omijać szerokim łukiem. Zawiera dodatki, których nie chcielibyśmy spożywać. Podpowiadamy, jakiego mięso mielonego...
2024 rok od samego początku uparł się, by bić rekordy temperatur. Po ciepłej wiośnie przyszło upalne lato, a wraz z nim wyzwanie: jak nawadniać organizm, by zachować zdrowie i poczucie komfortu. Oto co i jak należy pić.
Łączenie na talerzu różnych składników odżywczych to coś więcej niż tylko sztuka komponowania smaku. Warto zwrócić uwagę na zdrowotne aspekty tej czynności. Ziemniaki są w polskich obiadach składnikiem wszechobecnym. Co można, a czego nie można łączy...
Liście pora traktujesz jako odpad? Kiedy dowiesz się, co możesz z nich przygotować, już nigdy nie pozbędziesz się tego cennego składnika. Dowiedz się, jak wykorzystać liście w swojej kuchni, a ten przepis będziesz wykorzystywać bardzo często.
Miód to naturalny rarytas, który gwarantuje nam smak i wyjątkowe wartości odżywcze. Jednak należy pamiętać, by nigdy nie przechowywać go w miejscu, który odbierze mu cenne wartości i sprawi, że miód będzie twardy jak kamień. Tego miejsca unikaj jak o...
Krynica Morska to polska stolica dzików. Tak się składa, że dowiaduje się o tym, dopiero gdy jestem na miejscu. Tylko w przeciągu trzech dni spotkam je aż cztery razy. Za każdym kolejnym czuję większy niepokój. „Pani się nie boi” – słyszę od miejsco...
Plamki na fasolce szparagowej mogą mieć różne przyczyny. Część z nich jest niegroźna i wynika przede wszystkim ze złego przechowywania strąków. Pozostałe mogą być potencjalnie niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. To lepiej wiedzieć, żeby później ni...