W polskiej kuchni istnieje wiele regionalnych specjałów, które od pokoleń przekazywane są z matki na córkę. Jednym z takich dań są pierogi z płuckami, znane również jako pierogi z dudkami. Choć kiedyś były one bardzo popularnym daniem, dzisiaj coraz rzadziej pojawiają się na polskich stołach. Dlacze...
Ostatnio dużą popularnością cieszą się przepisy na kotlety siekane. Najczęściej robione są z mięsem drobiowym, tymczasem na Podlasiu od lat królują siekane z wieprzowiny. Wychodzą smaczniejsze i o wiele bardziej sycące.
Naturalny, lekki i pełen wartości odżywczych – kisiel z siemienia lnianego z truskawkami to doskonały wybór dla tych, którzy chcą połączyć smak z troską o zdrowie. Łagodzi podrażnienia układu pokarmowego, wspiera trawienie i dostarcza cennych antyoks...
Morskie Oko to najpopularniejsze miejsce w Tatrach - co roku przyciąga rekordową liczbę turystów. Ze względu na swoje piękne położenie i łatwy dostęp - drogą asfaltową, a nie stromym szlakiem - pojawia się tam cały przekrój turystów, niestety także t...
Pekin poinformował o przeprowadzeniu udanego tekstu pocisku balistycznego, wystrzelonego w kierunku Pacyfiku. To pierwszy taki przypadek od 44 lat. Może być ważnym sygnałem dla USA.
Chiny przeprowadziły pierwsze od dekad testy międzykontynentalnej rakiety balistycznej. Co więcej, zrobiły to na międzynarodowych wodach. Analitycy twierdzą, że mógł być to pokaz siły. Szczególnie że mimo zapewnień Chin o poinformowaniu innych krajów...
Chiny zaskoczyły właśnie cały świat i nie jest to wcale dobra wiadomość, bo tym razem państwo osiągnęło to nie osiągnięciem technologicznym, a militarnym. Niedawny ruch chińskiego wojska nie tylko wzbudził obawy wielu sąsiadów, ale też zwrócił na sie...
Czy sport przyszłości będzie należał do robotów? W jednej z chińskich metropolii wydarzyło się coś, co jeszcze niedawno brzmiało jak scena z filmu science fiction. To dopiero początek rewolucji, której nie da się już zatrzymać. 25 maja 2025 r. w chiń...
Zupa koperkowa była kiedyś stałym punktem w kuchni naszych babć. Dziś sięga się po nią rzadziej, a szkoda – jej lekkość i aromatyczny smak sprawiają, że idealnie pasuje do letniego obiadu. To proste danie, do którego zdecydowanie warto wrócić.
Wystartował sezon na przetwory. Jednak żeby zimą jeść pyszne dżemy, konfitury, marynaty czy kiszonki... najpierw trzeba zadbać o pierwszy krok. To, że słoiki trzeba umyć, jest oczywiste. Jednak to za mało, bo potrzebują także wyparzenia. Mamy na to k...