W polskiej kuchni istnieje wiele regionalnych specjałów, które od pokoleń przekazywane są z matki na córkę. Jednym z takich dań są pierogi z płuckami, znane również jako pierogi z dudkami. Choć kiedyś były one bardzo popularnym daniem, dzisiaj coraz rzadziej pojawiają się na polskich stołach. Dlaczego?
Morskie Oko to najpopularniejsze miejsce w Tatrach - co roku przyciąga rekordową liczbę turystów. Ze względu na swoje piękne położenie i łatwy dostęp - drogą asfaltową, a nie stromym szlakiem - pojawia się tam cały przekrój turystów, niestety także t...
Wystartował sezon na przetwory. Jednak żeby zimą jeść pyszne dżemy, konfitury, marynaty czy kiszonki... najpierw trzeba zadbać o pierwszy krok. To, że słoiki trzeba umyć, jest oczywiste. Jednak to za mało, bo potrzebują także wyparzenia. Mamy na to k...
Kuchnia naszych sąsiadów ma swoje przysmaki. Trudno być w Czechach i nie spróbować słynnych knedilków z gulaszem, zupy svickovej czy czosnkowej. A kiedy wybierzemy się na piwo, to na pewno kelner zaproponuje utopence. Ten rarytas przygotowuje się też...
Kiedy sady i ogrody obfitowały w zbiory, zaradne gospodynie miały ręce pełne roboty. Gdy owocowy urodzaj mocno sprzyjał, w ruch szły słoiki i butelki na domowe przetwory. Lubuskie gospodynie przygotowują nie tylko dżemy i konfitury, ale również nalew...
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przyrządza kotlety mielone. Z jego przepisu wychodzą smaczne jak nigdy wcześniej. Podane na obiad zachwycają wszystkich. Mięso, z których je przygotowuje może być sporą niespodzianką.
Jajka w kotletach? To nie żart! Choć może się wydawać niecodzienne, dodatek jajka do mięsa mielonego podczas przygotowywania kotletów pełni kluczową rolę. Dzięki niemu nasze kotlety zyskują wyjątkową soczystość, delikatność i aromat. A jeśli chcesz z...
Naleśniki to kulinarny klasyk, który uwielbiamy w różnych odsłonach. A co, jeśli powiemy ci, że istnieje sposób na przygotowanie tego dania, który całkowicie odmieni twoje dotychczasowe wyobrażenie o naleśnikach? Poznaj lokše – tradycyjne słowackie p...
Pierogi nie schodzą z listy przebojów, jeśli mowa o najbardziej popularnych polskich potrawach za granicą. Doceniają je nasi sąsiedzi, doceniają nawet i za oceanem. A co z Azją, gdzie kuchnia tak bardzo różni się od zachodniej? Czy również tam pierog...
Delikatne pierogowe ciasto doskonałe jest wtedy, kiedy rozpływa się w ustach. Zwłaszcza latem, kiedy z chęcią sięgamy po pierogi z owocami. Ciasto z tym dodatkiem pasuje do nich wyśmienicie.