Borowiki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki znamy doskonale. Kiedy przychodzi jesień, Polacy masowo wybierają się na leśne szlaki w poszukiwaniu jadalnych grzybów. Wśród popularnych gatunków znajdują się również mniej znane okazy, po które warto sięgać, takie jak np. "krowia morda".
Latem chętnie robimy przetwory, żeby zatrzymać smak i wartości sezonowych warzyw w słoikach. To świetny sposób na to, by w sezonie jesienno-zimowym, gdy trudno o świeże warzywa, sięgnąć po coś domowego i zdrowego. Jednym z prostszych, a jednocześnie...
Szwedzki mikrobrowar rzemieślniczy St. Erik’s, słynący z produkcji wysokiej jakości piw, stworzył luksusowe chipsy. Za jedno opakowanie chrupiącego przysmaku, w którym mieści się jedynie 5 chipsów, trzeba zapłacić ponad 200 zł. Z czego jest zrobiona...
Okres, w którym wiele osób wybiera się do lasu na grzybobranie, trwa w najlepsze. Polacy tłumnie ruszają na poszukiwania borowików, podgrzybków, kurek czy rydzów. Okazuje się, że grzybiarze mogą natknąć się również na maślaki pstre. To smaczne grzyby...
Co czwarty mieszkaniec Ziemi żywi się m.in. owadami. Wiele z nich to prawdziwe rarytasy dla Azjatów czy mieszkańców Afryki. W Polsce patrzymy na nie z obrzydzeniem. A może jednak warto się im bliżej przyjrzeć i nie taki szerszeń straszny, jak mówią?
Większość zna i kojarzy monsterę jako popularną roślinę doniczkową, ale niewielu wie, że potrafi ona też owocować. Jej plon - ceriman - wygląda jak zielona kolba kukurydzy i zachwyca smakiem. W naturze dojrzewa w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej...
Niektórzy uwielbiali, a inni nie mogli na nią patrzeć. Surowe mięso wieprzowe w formie smarowidła na kanapki to jeden z symboli kulinarnych PRL-u. Dzisiaj trzeba się naszukać, aby kupić takie w Polsce. Za to w Niemczech dostaniesz w każdym sklepie w...
Czy kapusta morska jest zdrowa? To bylina, która miała nieoceniony wpływ na organizm w czasach, gdy dalekie wyprawy morskie wyczerpywały zapasy świeżych produktów. Jej pędy ratowały żeglarzy, zanim jeszcze poznano prawdziwą naturę witamin. Dziś wraca...
Rozpływająca się w ustach ciepła chałwa zaskakuje intensywnością smaku i zapachem, o którym trudno zapomnieć. To tylko kilka składników, a efekt potrafi rozkochać w sobie podniebienie. Skąd ten fenomen i czy można odtworzyć go w domu?
W czeskiej Odrze najciekawsza jest ona sama i otaczająca ją przyroda. Oraz to, czego tam wciąż nie ma, choć Czesi od wieków chcą poskromić Odrę. Josef Tobola jest twórcą i prezesem klubu wodniackiego "Posejdon" w Wierzniowicach, gminie Lutynia Dolna...
MARVEL Tokon: Fighting Souls to nadchodząca bijatyka od Arc System Works, która ma szansę połączyć perfekcyjnie animowaną akcję z komiksową legendą. Gra powstaje we współpracy z Sony i Marvel Games, a za sterami stoi studio odpowiedzialne za...