Zrównoważony rozwój to pojęcie, które coraz częściej pojawia się w kontekście produkcji żywności. Dla jednych jest to nowy sposób prowadzenia działalności, a inni rozwijają się w tym modelu od ponad 30 lat. Takim przykładem jest firma Goodvalley. Producent mięsa wieprzowego z Przechlewa posiada swoje uprawy zbóż, z których produkuje paszę dla zwierząt we własnym Młynie Paszowym, własne gospodarstwa i zakłady mięsne, a także biogazownie rolnicze. W ten sposób firma kontroluje cały łańcuch produk...
Estonia jest jednym z państw, które doświadczyły jednej z największych inflacji w Unii Europejskiej. Nie jest więc dziwnym, że kryzys w Estonii zauważalnie odbił się na jej społeczeństwie. Widać to przede wszystkim w cenach żywności oraz ubrań. Żywno...
Koszty transformacji w rolnictwie będą dwa razy niższe niż subsydia, które wspierają produkcję żywności w znacznym stopniu napędzającą zmianę klimatu. Stojący za raportem w tej sprawie Bank Światowy zachęca więc bogate kraje, by szkodliwe subsydia uk...
Singapur wprowadza owady do jedzenia. Singapurska Agencja Żywności zatwierdziła sprzedaż 20 gatunków owadów do konsumpcji, otwierając nowy rozdział w kulinarnej historii miasta. Czy mieszkańcy zaakc...
Nowojorscy pracownicy dostarczający jedzenie tracą pracę po podwyżce płacy minimalnej. Giganci nie chcą zgodzić się na niższe zyski. Jednym płacą więcej, ale innym dziękuję za współpracę.
Nie ma chyba nic gorszego w kuchni, niż zepsute produkty spożywcze. Wszystko ma swój termin przydatności, a latem szczególnie cierpią na tych owoce. Czy istnieje sposób na wydłużenie ich życia? Według pewnej technolożki żywności — tak. Opowiedziała o...
Resort rolnictwa chce zwiększenia kar za marnowanie żywności przez duże sklepy. Projektem zmian przepisów w tej sprawie wkrótce mają zająć się posłowie.
Michał Kołodziejczak wypowiada wojnę marnowaniu żywności w polskich marketach; stawki kar wzrosną pięciokrotnie, zmianie ulegnie m.in. sama definicja “marnowania”, co może prowadzić do tłumnego sprzeciwu branży albo osiągnięcia zamierzonego efektu. C...
Państwo inwestuje w mega-projekty, a ludziom brakuje żywności – mówił prymas Peru w rocznicę niepodległości tego kraju. We wczorajszym Te Deum w katedrze w Limie wzięła udział m.in. prezydent Dina Boluarte.
Z jakiego powodu pojawił się duży mózg? Objętość mózgu przedstawicieli taksonu Australopithecine, z którego prawdopodobnie wyewoluował rodzaj Homo, była około 3-krotnie mniejsza, niż mózgu H. sapiens. Tkanka mózgowa jest bardzo wymagająca pod względe...