Szyszki z ryżu to deser, którym chyba każdy z nas zajadał się w dzieciństwie. Jeśli na myśl o tym przysmaku na twojej twarzy pojawia się uśmiech, to koniecznie musisz wypróbować nasze przepisy, który przeniosą cię prosto do czasów twojego dzieciństwa.
Twoje storczyki nie chcą wypuszczać nowych pąków, mimo że robisz wszystko zgodnie z zaleceniami? Najprawdopodobniej brakuje im odpowiedniej kompozycji składników odżywczych. Zbawienne trio - potas, fosfor, magnez - możesz pozyskać tworząc ryżową mies...
W czasach PRL-u gościła na niemal każdym stole. Dziś mało kto o niej pamięta, a szkoda - bo kergulena to ryba pełna zdrowotnych właściwości i kulinarnych możliwości.
Choć są łatwo dostępne, smaczne i sprawiają wrażenie zdrowej przekąski, to ich skład pozostawia wiele do życzenia. Regularnie spożywane mogą odbić się poważnie na zdrowiu - przestrzega przed popularnym mlecznym wyrobem "Fakt".
Czebureki z Podlasia to prawdziwy tatarski rarytas, który od lat zachwyca chrupiącym ciastem i soczystym nadzieniem. To danie łączy w sobie tradycję krymskich Tatarów z podlaską gościnnością i aromatem kresowej kuchni. Sprawdź, jak przygotować je kro...
Pierwsze żurawiny pojawiły się na bazarach, a niedługo powinny pojawić się także w marketach. Ceny na starcie sezonu są jednak bardzo wysokie. Za niespełna litrowy słoik klientom przyjdzie zapłacić nawet 35 zł.
Podlasie to kraina niezwykła – pełna kultur, smaków i tradycji, które przetrwały wieki. Jednym z nich są pieremiacze, tatarski przysmak, który znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Małe, złociste pierożki kryjące w sob...
Jesień to czas, gdy na krzewach pigwy i pigwowca dojrzewają żółte, aromatyczne owoce. Choć w smaku cierpkie i kwaśne, mają nie tylko ogromny potencjał kulinarny, ale także właściwości prozdrowotne, cenione w zielarstwie i fitoterapii. Jak podaje sady...
Kruche ciasto w połączeniu z malinowym nadzieniem w mgnieniu oka może zamienić się w strasznego potworka. Wystarczy, że galette w wersji mini ozdobisz cukrowymi oczami i zębami z migdałów. Ten deser stanie się hitem na każdej imprezie halloweenowej....
Młoda soja, znana jako edamame, wyróżnia się wysoką zawartością białka, błonnika oraz fitohormonów, które korzystnie wpływają na trawienie i pomagają zachować młody wygląd. Choć w krajach Dalekiego Wschodu edamame jest codziennym elementem diety, w P...
Promieniowanie nie dotyczy tylko katastrof nuklearnych. Niewielkie dawki promieniowania występują w naturze – również w żywności. Zobacz, które produkty spożywcze zawierają naturalne pierwiastki promieniotwórcze i czy naprawdę jest się czego bać.