Twoje firanki kiedyś lśniły śnieżną bielą, a dziś wyglądają na poszarzałe i żółtawe? Zamiast wydawać pieniądze na silne wybielacze, zajrzyj do kuchni, a znajdziesz tam wszystko, czego potrzebujesz. Te domowe sposoby na rozjaśnienie tkanin są stosowane od pokoleń przez nasze babcie i potrafią zdziała...
Twarożek z tofu, choć nie wygląda szczególnie, potrafi zaskoczyć smakiem i konsystencją do złudzenia przypominającą klasyczny biały ser. To roślinna alternatywa, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut, a efekt naprawdę robi wrażenie.
Jesień tuż-tuż, a w kuchni zaczyna pachnieć świeżymi śliwkami i aromatycznym serem – czas na sernik ze śliwkami bez spodu. Ten prosty przepis z użyciem sera z wiaderka pozwoli ci w kilka chwil przygotować puszyste, wilgotne ciasto, w którym owoce zna...
Prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni cukier puder – jest zazwyczaj używany do słodkich wypieków. Okazuje się, że to właśnie dzięki niemu możesz pozbyć się małych, napastliwych stworzeń. Wystarczy, że połączysz go z kwasem borowym i nakarmisz tym m...
Cola ma zastosowanie, jakiego nigdy byś się nie spodziewał. Tyle się mówi o jej niekorzystnym wpływie na zdrowie, a mimo to nadal jest chętnie kupowana przez konsumentów. Może jednak służyć do zupełnie innych celów, niekoniecznie spożywczych. To najl...
Masz dość mozolnego czyszczenia płytek na podłodze i pod prysznicem? Zapach środków chemicznych z całą pewnością nie zachęca do wykonywania tej czynności. Zobacz, jak ułatwić sobie ten domowy obowiązek. Wystarczy połączyć cztery składniki, a brud sam...
Warzywny bowl z ciecierzycą i awokado to pełna koloru i wartości odżywczych miska, która syci, odżywia i naprawdę smakuje, bez zbędnych dodatków i bez gotowania przez godzinę. To świetna propozycja na szybki lunch, kolację albo lekkie danie do lunch...
Jak dobrze upiec biszkopt? Jeśli twoje ciasto wciąż opada podczas pieczenia, a zamiast idealnie miękkiego deseru wychodzi zakalec, to zapomnij o tradycyjnym przepisie. Zrób Patišpanj, które jest zdecydowanie prostsze. Łatwo się je przyrządza, a po wy...
Lasagne to klasyka włoskiej kuchni, ale ma również wielu fanów w Polsce. Najczęściej robimy ją z gotowego makaronu ze sklepu, ale okazuje się, że zrobienie go samodzielnie jest dziecinnie proste, a potrzebujesz tylko dwóch składników.