Mamy ją od Indian z Ameryki, gdzie kakao pozwalało nie tylko tworzyć pożywne napoje i czekoladę, ale też stanowiło środek płatniczy. Dzisiaj kakaowce uprawia się w wielu miejscach na świecie, ale ogromne plantacje znajdują się w Afryce. I są bardzo zagrożone zmianą klimatu. Australijczycy wpadli na...
W zeszłym roku moi klienci kupili tu 90-metrowe mieszkanie za 350 tys. euro. W tym roku jest ono już warte prawie 400 tys. euro. Ceny nieruchomości idą bardzo w górę, bardzo szybko. Mam też klienta, który dwa lata temu kupił mieszkanie w Algarve, czy...
Co piąty producent wieprzowiny w naszym kraju uważa protesty sąsiadów za największą przeszkodę w inwestowaniu w rozwój gospodarstwa, wynika z ankiety Gobarto Hodowca przeprowadzonej wśród ponad 500 hodowców świń. W tym samym czasie większość Polaków...
Chińska platforma zakupowa Temu w błyskawicznym tempie podbija europejskie rynki, a przede wszystkim polski. Jej ekspansja budzi jednak nie tylko zainteresowanie konsumentów, ale i rosnące obawy ze strony władz Unii Europejskiej. Polska trzecim rynki...
Film "Psy 3. W imię zasad" stanowi długo oczekiwaną kontynuację kultowej serii, której bohaterowie na zawsze wpisali się w historię polskiego kina. Mamy wspaniałą wiadomość dla fanów. Produkcja zostanie dzisiaj wieczorem wyemitowana w telewizji.
Rząd Hiszpanii przeznaczył 2,5 mln euro na ratowanie zwierząt zagrożonych przez inwazyjne węże. Sytuacja jest poważna - najeźdźcy zagrażają rodzimym gadom, które z tego powodu mogą wyginąć. Władze podchodzą do sprawy bardzo poważnie i wdrożyły wyjątk...
Kryzys na rynku kakao nie zatrzymuje Polaków. Wciąż szalejemy za czekoladą, mimo że ceny rosną. Jak dużo spożywamy czekolady i czy jej ceny w końcu się ustabilizują? W środę 8 października Wedel opublikował piątą edycję raportu "Światowy i polski ry...
Jaka jest koreańska wersja Google Maps? Popularna aplikacja nawigacyjna jest podstawowym narzędziem dla turystów, jednak w Korei Południowej nie działa. Podróżni zmuszeni są do korzystania z alternatyw, które nie do końca spełniają ich oczekiwania.
O ile sam wygląd podgrzybków czy borowików budzi zaufanie, o tyle niektóre gatunki od razu rodzą wiele wątpliwości. Chociaż wyglądają dziwnie, okazują się być nie tylko jadalne, ale jeszcze do tego naprawdę smaczne.
Jeżeli można byłoby zjeść steka, przy którego produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę, to powinno nas to tylko zachęcić do konsumpcji. Tak jednak nie jest. Zarówno mięsożercy, jak i jarosze dość sceptycznie podchodzą do mięsa laboratoryjnego.