Choć latami produkty oferowane przez sieci handlowe pod ich markami własnymi uważane były za tańsze, ale gorsze odpowiedniki markowych, to przekonuje się do nich coraz więcej konsumentów - pisze w czwartkowym wydaniu „Rzeczpospolita”.
Zakład Mleczarski FigAnd od ponad 30 lat specjalizuje się w produkcji galanterii nabiałowej, czyli wyrobów o wysokiej jakości i krótkich terminach do spożycia takich jak twarogi, śmietany i napoje fermentowane, oraz gotowe nadzienia kremowe i twarogo...
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowało wstępne założenia do zbadania wpływu marek własnych na uczciwą konkurencję w sprzedaży produktów rolnych lub spożywczych. Sprawdziliśmy czy kwestia marek własnych jest również analizowana w obszarze far...
Zgodnie z opublikowanymi dzisiaj danymi GUS nominalna dynamika sprzedaży detalicznej w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 9 osób wyniosła w czerwcu 2,1% r/r wobec 4,3% w maju, kształtując się wyraźnie poniżej konsensusu rynkowego (4,7%) i nas...
Polska jest liderem w imporcie z Ukrainy. W lipcu jego wartość wyniosła 405 milionów dolarów. Statystyki nakręca żywność, ta sama, przez którą tracą polscy rolnicy. Jak podaje portal Tygodnika Rolniczego ponad połowę ukraińskiego eksportu stanowi żyw...
Nawet umiarkowane ilości żywności ultraprzetworzonej szkodzą – pogarsza ona metabolizm i obniża poziom testosteronu u młodych mężczyzn. Artykuł Żywność ultraprzetworzona obniża płodność u mężczyzn i zwiększa ryzyko otyłości pochodzi z serwisu Alert M...
Ponad 2 miliardy ludzi na całym świecie żyje z niedoborami mikroelementów i często nie mają pojęcia, że ich zdrowie jest zagrożone. Możesz jeść, dopóki nie będziesz pełny, ale jeśli w jedzeniu na talerzu brakuje kluczowych minerałów i witamin, Twój o...
Rząd Szwecji zapowiedział tymczasowe obniżenie VAT na żywność od kwietnia 2026 r. Branża handlowa przyjęła propozycję z zadowoleniem. The post Szwecja obniży VAT na żywność przed wyborami w 2026 roku appeared first on Skandynawiainfo.
Wdrażane już od pewnego czasu w Holandii środki mają na celu zapobieganie marnowaniu żywności obejmują poprawę świadczenia pomocy żywnościowej dla potrzebujących.