Racuchy to jeden z kulinarnych klasyków dzieciństwa, a ich zapach roznoszący się po domu przywołuje ciepłe wspomnienia z rodzinnej kuchni. Tradycyjny przepis zna niemal każda gospodyni, ale czasem warto sięgnąć po coś nowego. Zamiast wprowadzać jedynie drobne zmiany, można całkowicie odmienić to dan...
W Stanach Zjednoczonych powstały lody o nietypowym smaku. Wygląda na to, że kulinarna wyobraźnia nie zna granic, ponieważ w nowojorska lodziarnia OddFellows zaproponowała deser inspirowany mlekiem matki. Kluczem do sukcesu był jeden składnik. Czy lud...
Niech klasyka odejdzie w cień. Zupa gołąbkowa na kaszance to przepis, który podbije serca całej rodziny. Aromatyczna, sycąca i łatwa w przygotowaniu – idealna na chłodniejsze dni, kiedy marzy ci się coś wyjątkowego.
W środę (1 października) po godzinie 12 na wysokości miejscowości Las Miejski w powiecie nidzickim (odcinek między Nidzicą a Waplewem) pociąg InterCity "Sienkiewicz" relacji Olsztyn Główny-Kraków Główny śmiertelnie potrącił 32-letniego mężczyznę.
Prezydent Karol Nawrocki zdecydował o zawetowaniu kolejnych ustaw. Podczas wystąpienia w Pałacu Prezydenckim Nawrocki przekazał, że kolejne 5 ustaw przyjętych w Sejmie otrzymało jego podpis, jednak z wetem spotkały się trzy kolejne akty. Po odrzuceni...
Zagadki matematyczne potrafią rozgrzać wyobraźnię i przy okazji uczyć sprytu w operowaniu liczbami. Dziś czeka zadanie typu wstaw znaki, które wygląda niewinnie, a po chwili daje przyjemny efekt odkrycia, gdy wynik zaskoczy zgodnością z celem.
Sałatka grecka, czyli horiatiki to zdecydowanie najbardziej rozpoznawalna potrawa tego kraju. Oryginalnie jest przygotowywana z kilku prostych składników – przede wszystkim ze świeżych warzyw i sera fety. Jednak jak to często z klasyką bywa, sałatka...
Bufety śniadaniowe w hotelach to prawdziwa uczta dla zmysłów. Świeże warzywa, owoce, wędliny, sery i ciepłe dania kuszą różnorodnością i smakiem. Jednak za tym bogactwem kryją się potencjalne zagrożenia dla zdrowia. Niektóre produkty, choć wyglądają...
Sezon na grillowanie w pełni, na ruszcie skwierczą kiełbaski, na stole czekają dodatki. Zanim jednak mięso trafi na ogień, sprawdź dokładnie etykietę. Te składniki kategorycznie powinny wykluczyć grillowanie.
Mszyce to prawdziwa zmora każdego ogrodnika – potrafią błyskawicznie opanować rośliny, powodując ich usychanie i deformacje. Na szczęście istnieje prosty, naturalny sposób, który pomoże Ci skutecznie je zwalczyć, bez użycia chemii! Ten domowy trik za...
Przygotowując składniki na leczo, skupiamy się na wyborze papryki i dobrej kiełbasy. Jednak równie ważną rolę odgrywa tłuszcz, na którym smażymy warzywa. Węgrzy przygotowują leczo na smalcu z wytopionej słoniny. To baza, dzięki której potrawa nabiera...