O grzybach zwykło się mówić, że wszystkie są jadalne, lecz niektóre tylko raz. To powiedzenie zawiera ziarno prawdy. W czasie grzybobrania można natrafić na gatunki niebezpieczne dla życia, chociaż w większości przypadków skutkiem ubocznym zatrucia są dolegliwości pokarmowe. Jak uniknąć niebezpiecze...
Tegoroczny sezon grzybowy jest wyjątkowo udany – internet aż kipi od triumfalnych zdjęć prezentujących kosze z prawdziwkami, podgrzybkami czy rydzami. Tymczasem w lasach pozostają nie budzące zainteresowania zbieraczy grzyby, które okazują się nie ty...
Ten krzew zachwyca wyglądem bez względu na porę roku. Zastąpi The post Piękniejszy niż tuja i ma jadalne owoce. Idealny na żywopłot appeared first on ShareInfo.pl – Portal informacyjny - Wiadomości, porady, kulinaria.
Okratek australijski to grzyb o niecodziennym, trochę upiornym wyglądzie i paskudnym zapachu. Choć ma egzotyczne pochodzenie, można go znaleźć w niektórych regionach Polski. Jak wygląda i czy jest jadalny? Sprawdźmy!
Pieczarki, choć często uznawane za mniej intensywne w smaku niż grzyby leśne, mogą zaskoczyć kubki smakowe, jeśli zostaną odpowiednio przygotowane. Oto kilka porad, które pozwolą ci cieszyć się ich pełnym aromatem i smakiem.
Tych grzybów z pewnością nie pomylicie z innymi. Wyróżniają się kształtem i barwą, a ich smak wprawia w ekstazę koneserów dobrej kuchni. Poznajcie rzadkie, a jednocześnie wyjątkowo malownicze i pyszne lejkowce dęte, na które właśnie zaczyna się sezon...
Czy już teraz czas pomyśleć o wigilijnej zupie grzybowej? Tak, jeśli chcesz ją ugotować na grzybach z własnych zapasów. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod, bo grzyby nie traciły swoich właściwości ani smaku. Gdy zrobisz to prawidłowo, po rozmroż...
Grzyby to przysmak wielu Polaków. Dodajemy je do zup, sosów, a także spożywamy samodzielnie. Niestety, wyniki przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych (IJHARS) badań są alarmujące. Okazuje się, że znaczna część g...
Są nie tylko elementem znanym z baśni i legend, ale pojawiają się również w polskich lasach. Nie każdy wie, że jest kilka rodzajów grzybów, które potrafią świecić. Niektóre są bardzo pospolite i właśnie zaczyna się na nie sezon.
Aromatyczny pasztet z mięsa rosołowego z niemałym grzybowym wsadem uszczęśliwia już po pierwszym kęsie. Trudno oprzeć się jego kremowej konsystencji i bogatemu aromatowi. A przepis to istny banał.
Gdzie szukać grzybów? To pytanie pojawia się coraz częściej wśród amatorów grzybobrania. Po kilku dniach deszczu i wysokich temperatur warto wybrać się na spacer w poszukiwaniu tych przysmaków, co udowadniają zdjęcia z pierwszych udanych zbiorów. Spe...