Dyskusja na temat najlepszego tłuszczu do smażenia toczy się już od dawna. W internecie można spotkać się ze skrajnymi opiniami i wieloma mitami dotyczącymi wpływu podgrzewanego oleju na nasze zdrowie oraz jakość potrawy. Zebrałam zatem najważniejsze informacje dotyczące smażenia, polecanych i niepo...
Chodzi o bardzo popularny olej roślinny. Często mamy przeświadczenie, że jest uniwersalny i można go używać na ciepło i na zimno, zawsze mamy go pod ręką. Jednak prawda jest inna. Domyślasz się który olej nie nadaje się na patelnię?
Wiesz, na jakim oleju smażyć? Wiele osób zastanawia się nad wyborem odpowiedniego tłuszczu, zwłaszcza stojąc w sklepie przed półką wypełnioną przeróżnymi olejami. Warto wiedzieć, że jeden z nich, bardzo popularny w polskich kuchniach, powinien być st...
Rząd pracuje nad nowelizacją ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Polacy zapłacą wyższe kary, pojawią się także nowe obowiązki. W jednym przypadku kara wyniesie nawet 5 tysięcy złotych. Kto i kiedy będzie musiał zapłacić?
Używane samochody cieszą się w Polsce ogromną popularnością. I chociaż ponad połowę rejestracji stanowią auta z benzyną, to diesel znajduje od niej tuż o krok. Powody są oczywiście: silniki wysokoprężne mało palą i zapewniają dobrą dynamikę. W naszy...
Grzyby to przysmak wielu Polaków. Dodajemy je do zup, sosów, a także spożywamy samodzielnie. Niestety, wyniki przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych (IJHARS) badań są alarmujące. Okazuje się, że znaczna część g...
Trwa druga połowa wakacji, a Polacy szykują się na powrót upałów, m.in. kupując przydomowe baseny ogrodowe. Chociaż te z pewnością stanowią ochłodę w ciepłe dni, niosą za sobą pewne zagrożenie. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dla wszys...
Ser często gości na naszym stole. Jadamy go z chlebem i dodajemy do wielu potraw. Jednak czasem warto zrezygnować z jedzenia tego produktu. Szczególnie jeśli jest to najgorszy rodzaj sera. Podpowiadamy, jaki ser należy omijać szerokim łukiem.
A ty, jak robisz leczo? Kiedy słysząc to hasło, na myśl przychodzą ci takie składniki jak pieczarki, cukinia, może nawet bakłażan, koniecznie zerknij, co na ten temat do powiedzenia ma Robert Makłowicz. Znawca wyjaśnił w kilku słowach, co jest, a co...