Słodkie śniadania mogą być też pożywne. Te racuchy na długo uciszą burczenie w brzuchu bez uczucia ciężkości. Są lekkie, puszyste i tak smaczne, że zwykłe placki pójdą w odstawkę.
Co prawda drożdżowe racuchy nie są tak szybkie do przygotowania, jak placuszki z proszkiem do pieczenia, jednak trzeba przyznać, że tylko one naprawdę smakują jak u babci. Najpopularniejsze są z dodatkiem jabłek, ale w sezonie na śliwki węgierki grze...
Wielu z nas wychowało się na pierogach ruskich – klasyka kuchni domowej, którą kochamy za prostotę i smak. Ale czasem warto coś zmienić. Wystarczy zastąpić twaróg innym składnikiem, żeby odkryć zupełnie nową wersję tego tradycyjnego dania. U mnie wyb...
Mięciutkie naleśniki to smak dzieciństwa, który wielu z nas kojarzy się z zapachem babcinej kuchni. Dobrze usmażony placek powinien być delikatny, elastyczny i wręcz rozpływać się w ustach. Okazuje się, że dzięki jednej prostej zamianie, można uzyska...
Ciasto ze śliwkami od Ewy Wachowicz jest prostą wariacją na temat klasycznego przepisu. W jednej misce wymieszasz wszystkie składniki na puszysty placek. Zaskoczeniem są wiórki kokosowe, które nie tylko dodają przyjemnego orzechowego aromatu, ale spe...
Te placki powstają z tofu, składnika, który zwykle kojarzy się z kuchnią wytrawną, ale w tej wersji zmienia się w bazę słodkiego, lekkiego deseru. To świetny przykład na to, że czasem przypadkowe eksperymenty w kuchni prowadzą do najlepszych efektów....
Proste i szybkie ciasto marchewkowe, które ładnie wyrasta, jest pulchne i przyjemnie wilgotne – to przepis na udany początek jesieni. Nie ma możliwości, aby to ciasto nie wyszło. Na wierzch wystarczy położyć delikatny i lekko kwaskowy krem, aby deser...
Wyglądają jak z luksusowej kawiarni w Tokio, ale teraz możesz je przygotować samodzielnie we własnej kuchni. Japońskie naleśniki są puszyste niczym chmurka, mięciutkie i lekkie, a przy tym szybkie w przygotowaniu. Ich sekret tkwi w prostym, ale niezw...
Siostra Anastazja jest niekwestionowaną mistrzynią ciekawych i prostych przepisów. Spod jej ręki wszystko wychodzi wręcz idealne. Ma nawet wyjątkowy przepis na ogórki kiszone. Dzięki niemu kiszonki będą chrupiące.
Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki – często przekazywany z pokolenia na pokolenie, zapisany w starym zeszycie mamy albo babci. Niemal zawsze, niezależnie od wersji, w składnikach znajdziemy mleko. Okazuje się, że można go z powodzeni...