Co prawda drożdżowe racuchy nie są tak szybkie do przygotowania, jak placuszki z proszkiem do pieczenia, jednak trzeba przyznać, że tylko one naprawdę smakują jak u babci. Najpopularniejsze są z dodatkiem jabłek, ale w sezonie na śliwki węgierki grzechem byłoby nie skosztować ich również w tej wersj...
Szczyt zbiorów nie sprawił, że jabłka na rynku hurtowym można sprzedać szybciej. Owoców nie brakuje. Jak kształtuje się sytuacja w dniu 25.09.2025 r.? Artykuł Szczyt zbiorów, więc jabłek nie brakuje – hurtowe ceny jabłek, Bronisze, 25.09.2025 pochod...
Przetwórcy w Mołdawii stoją przed tym samym wyzwaniem, co przetwórcy w Polsce. Różnica jest taka, że główną przyczyną znacznie mniejszych dostaw jabłek przemysłowych nie jest ani późniejszy start wegetacji, ani susza. Artykuł Mniejsze dostawy jabłek...
Dziś koncentrujemy się na zbiorach jabłek. W dyskusjach nie brakuje tematów o wpływie przymrozków na wielkość produkcji, rynek i ceny. Jednak są sadownicy, którzy dziś mają większe zmartwienia – plonów nie mają już od 2 lat. Sytuacja już zmusiła ich...
Rolnicy i sadownicy lubią kupować maszyny w ostatniej chwili? Na pewno niektórzy z nich tak. W przypadku mechanicznego zbioru jabłek przemysłowych w trakcie tej jesieni „popchnęła” ich do tego cena surowca. Artykuł Popyt na kombajny do zbioru jabłek...
Słodki, gęsty i pełen smaku – domowy dżem morelowy to jeden z tych przetworów, które pachną dzieciństwem i latem u babci. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki z cukrem żelującym i sztucznymi dodatkami, warto wrócić do sprawdzonego sposobu – tylko owoce...
Przecier pomidorowy z jabłkiem to prosty sposób, aby w kuchni poczuć smak lata przez cały rok. Naturalnie słodki, gęsty i aromatyczny, nie wymaga dodatku cukru, a dodany do zup, sosów czy mięs nadaje potrawom wyjątkowej głębi smaku. Ten przepis spraw...
Jeśli szukasz nowego sposobu na wykorzystanie cukinii, wypróbuj roladki z dodatkiem płatków owsianych. Takie pożywne i aromatyczne kotleciki idealnie sprawdzą się jako finger food na wieczór filmowy. A jeśli coś zostanie, spakuj je na lunch do pracy...
Klasyczne placki ziemniaczane mają całą rzeszę fanów, ale niestety nie są pozbawione wad. Często wręcz ociekają tłuszczem, a odsączanie ich na papierowym ręczniku po usmażeniu nie przynosi zadowalającego efektu. Na szczęście wystarczy dodać do masy j...
Kto uważa, że przygotowanie ciasta na pierogi jest banalnie proste, ten chyba nigdy w życiu nie lepił pierogów. Proste są tylko składniki, bo to właściwie tylko mąka i woda, ale to jedynie teoria. W praktyce warto dodać jeszcze jeden składnik, który...