Co prawda drożdżowe racuchy nie są tak szybkie do przygotowania, jak placuszki z proszkiem do pieczenia, jednak trzeba przyznać, że tylko one naprawdę smakują jak u babci. Najpopularniejsze są z dodatkiem jabłek, ale w sezonie na śliwki węgierki grzechem byłoby nie skosztować ich również w tej wersj...
Szczyt zbiorów nie sprawił, że jabłka na rynku hurtowym można sprzedać szybciej. Owoców nie brakuje. Jak kształtuje się sytuacja w dniu 25.09.2025 r.? Artykuł Szczyt zbiorów, więc jabłek nie brakuje – hurtowe ceny jabłek, Bronisze, 25.09.2025 pochod...
Przetwórcy w Mołdawii stoją przed tym samym wyzwaniem, co przetwórcy w Polsce. Różnica jest taka, że główną przyczyną znacznie mniejszych dostaw jabłek przemysłowych nie jest ani późniejszy start wegetacji, ani susza. Artykuł Mniejsze dostawy jabłek...
Uwielbiam zimowe herbatki, są słodkie i aromatyczne. Mój narzeczony parzy mi je bardzo często i za każdym razem proszę go, by wrzucał jedną wyjątkową gwiazdkę. Dzięki niej herbata nabiera wyrazu, a do tego pobudza przemianę materii.
Szarlotka białostocka to jedno z tych ciast, które potrafi zachwycić prostotą. Ma mnóstwo jabłek, a mimo to nie zamienia się w papkę. Nie rozmięka, nie rozpada się. Nawet następnego dnia smakuje nieziemsko i nie traci nic ze swojej struktury.
Dziś koncentrujemy się na zbiorach jabłek. W dyskusjach nie brakuje tematów o wpływie przymrozków na wielkość produkcji, rynek i ceny. Jednak są sadownicy, którzy dziś mają większe zmartwienia – plonów nie mają już od 2 lat. Sytuacja już zmusiła ich...
Tym razem obyło się bez zapowiedzi i narracji o obniżkach. Obyło się bez całego szeregu działań, który za każdym razem ma zmobilizować sadowników do sprzedaży. Z dnia na dzień ceny jabłek przemysłowych po prostu spadły w zakładach i w punktach skupu....
Mniej niż 50 groszy za kilogram ziemniaków, mniej niż złotówka za tyle samo jabłek. Sprawdzanie cen w skupach jest dla rolników koszmarem. - Oferują nam o 50-60 proc. mniej niż wcześniej, a koszty produkcji wzrosły o 100 - wylicza w rozmowie z Interi...
Słodki, gęsty i pełen smaku – domowy dżem morelowy to jeden z tych przetworów, które pachną dzieciństwem i latem u babci. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki z cukrem żelującym i sztucznymi dodatkami, warto wrócić do sprawdzonego sposobu – tylko owoce...
Przecier pomidorowy z jabłkiem to prosty sposób, aby w kuchni poczuć smak lata przez cały rok. Naturalnie słodki, gęsty i aromatyczny, nie wymaga dodatku cukru, a dodany do zup, sosów czy mięs nadaje potrawom wyjątkowej głębi smaku. Ten przepis spraw...
Jeśli szukasz nowego sposobu na wykorzystanie cukinii, wypróbuj roladki z dodatkiem płatków owsianych. Takie pożywne i aromatyczne kotleciki idealnie sprawdzą się jako finger food na wieczór filmowy. A jeśli coś zostanie, spakuj je na lunch do pracy...