Jeśli szukasz przepisu na sycący, jesienny obiad, to świetnie trafiłeś! Dziś mam dla Ciebie coś naprawdę wyjątkowego, czyli aromatyczne curry z kurczakiem, dynią i batatami, duszone w kremowym sosie z mleczka kokosowego, imbiru, czosnku, świeżej kolendry i odrobiny masła orzechowego. Idealne na chło...
Curry z dyni i ciecierzycy to niezwykle proste i przepyszne danie bez mięsa. Przepis wspaniale sprawdzi się jesienią, a curry jest tak aromatyczne i kremowe, że ciężko oprzeć się przed dokładką. - całość szykujesz w jednym garnku - można użyć...
Czasem zwykłe danie potrafi zaskoczyć, gdy zmieni się tylko jeden detal. Naleśniki curry to przykład na to, jak odrobina przyprawy potrafi odmienić smak i wygląd tradycyjnych placków, które nagle stają się małym kulinarnym hitem.
Jesienią coraz częściej szukamy szybkich i prostych w przygotowaniu dań, które rozgrzewają i sycą na długo. Idealnym rozwiązaniem jest jednogarnkowe curry - gęste, pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Jego przygotowanie zajmuje około pół godziny, a...
Dynia jest bardzo lubiana nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Znana jest z tego, że potrafi osiągać imponujące rozmiary. Pomarańczowe owce są smaczne i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Zaradne gospodynie robią z niej przetwory do słoików,...
Rozgrzewająca zupa z dynią i kurczakiem, doprawiona w stylu meksykańskim: kminem rzymskim, mieloną papryką - ostrą i słodką, oraz oregano. Oprócz wspomnianej dyni i kurczaka zupa zawiera też marchewkę, pomidora, soczewicę oraz kukurydzę. Bogata jest...
Różnego rodzaju specjałów z dynią w roli głównej i nie tylko można było skosztować podczas Święta Dyni zorganizowanego w Witoszowie Dolnym. – Święto Dyni zaczyna być u nas świętem cyklicznym. W herbie Koła Gospodyń Wiejskich w Witoszowie Dolnym jest...
Już po raz dziewiąty Wierzbna gościła uczestników pomarańczowego święta pełnego niezwykłych zapachów i niezapomnianych smaków. Podczas Święta Dyni nie zabrakło też konkursowej rywalizacji na najcięższą dynię. Co prawda nie udało się pobić rekordu z 2...
Soczyste roladki z piersi kurczaka, wypełnione aromatycznym pesto pietruszkowym z migdałami i czosnkiem, a do tego ciągnąca się mozzarella. Całość obtoczona w złocistej panierce i upieczona na chrupko w piekarniku. Ten przepis łączy prostotę z wyjątk...
Kuchnia zamknięta na wpływy i inspiracje wyjątkowo szybko staje się zestawem dań do bólu przewidywalnych – przełamywanie schematów różnorodnością niemal od zawsze stanowiło więc rodzaj gastronomicznej wartości dodanej. I choć na poziomie deklaracji p...