Octowa marynata to pewny sposób, by jeszcze wzbogacić, i tak złożone w smaku, leśne grzyby. Jednak marynata marynacie nierówna. Z tym przepisem dary lasu wychodzą niezwykłe i zawsze doskonałe.
Te placki ziemniaczane, zwane też blinami po litewsku, to niezwykła przekąska. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak dobrze nam znane placki z kartofli. W środku mają jednak pyszną, sycącą niespodziankę.
Tradycyjne grzyby marynowane są pyszne, ale też niezwykle wyraziste. Niestety, nie wszyscy powinni je jeść. Moja ciocia dostała takie zalecenie od lekarza. Dlatego już od kilu lat przygotowuje zalewę do grzybów bez octu. Dzięki temu są łagodniejsze...
Ten szybki przepis na obiad z piekarnika zapewni ci kompletny obiad bez nadmiaru tłuszczu. Pieczenie podbija smak warzyw, przez co stają się głębsze w smaku i bardziej satysfakcjonujące na podniebieniu. Dodatkową zaletą dania jest niska cena składnik...
Proste w przygotowaniu i pyszne ciasto z polewą chałwową pokazała nam siostra Anastazja. Od tego czasu przepis podbił jednak polskie kuchnie. Wypróbowało go tak wiele gospodyń domowych i amatorskich kucharzy z internetu, że możemy mieć pewność, że wy...
Jeszcze się nacieszyłam smakiem kurek, a już myślę o zapasach na zimę. Te małe, pomarańczowe grzyby to najlepszy dodatek do pasztetu i tatara, dodaje je też do sałatek. Dlatego już w nadchodzący weekend przygotuję pierwszy słoiczek marynowanych kurek...
Kiszenie grzybów to starodawna metoda konserwowania, która pozwala zachować ich wyjątkowy smak i aromat na długie miesiące. W przeciwieństwie do marynowania, kiszenie nie wymaga dodatkowych płynów konserwujących, a jedynie soli i naturalnych bakterii...
Gdy już wszystkim wydawało się, że Polska skończy paryskie igrzyska z dziewięcioma medalami, Daria Pikulik wyszarpała ten dziesiąty. Kolarka torowa sięgnęła po srebro w rywalizacji w omnium, na którą składają się cztery różne wyścigi. O to, co najbar...
Szykuje się prawdziwa gratka dla fanów Triumpha. Na aukcję trafiły dwa motocykle z serii limitowanej stworzonej na cześć agenta 007. Sprzedaje je Daniel Craig we własnej osobie. Craig, czyli odtwórca roli Bonda.
To danie znane jest pod różnymi nazwami. Niektórzy mówią na nie blaszak, rejbak czy kugel, ale chyba najpopularniejszą nazwą jest po prostu baba ziemniaczana. Przepis jest bardzo prosty, a danie uciszy nawet najgłośniej burczące brzuchy.