Czy na pewno w odpowiedni sposób przechowujesz miód? Jeden powszechny błąd sprawia, że ten zdrowy słodzik traci swoje właściwości oraz smak. O tym, jak poprawnie przechowywać ten cenny produkt oraz jakiego błędu nie popełniać dowiesz się z tego artykułu. Od teraz twój miód zawsze będzie smaczny.
Bigos chętnie podajemy w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Smaczne i aromatyczne danie może być te z niestety niezwykle groźne dla naszego zdrowia. Mrożenie jest tu kluczową kwestią. Przypominamy, jak mrozić bigos, by zjeść go z przyjemnością....
Nie da się ukryć, że w ostatnim czasie Polacy starają się więcej oszczędzać. Duży wpływ na ich postanowienia mają wszechobecne podwyżki cen. Można ich doświadczyć nie tylko w sklepach, ale i płacą rachunki za prąd, ogrzewanie oraz wodę. Okazuje się,...
Ile dodatków od ZUS, tyle warunków ich otrzymania. Nic więc dziwnego, że wiele osób czasem gubi się w przepisach. Czasem jednak pomyłka może oznaczać utratę świadczenia. Jaki błąd popełniamy najczęściej? Wyjaśniamy, jak prawidłowo złożyć wniosek o wy...
Wyjeżdżając na wakacje za granicę, nietrudno popełnić błąd. Często zapominamy, że co kraj to obyczaj, a później musimy mierzyć się z trudnościami. Tak może być np. w Grecji.
Wrzesień i październik to miesiące, które, choć oznaczają koniec wakacji, nadal są bardzo atrakcyjne pod względem turystycznym. Wiele osób decyduje się na urlop dopiero wtedy z rozmaitych powodów. Jednym z najczęściej obieranych kierunków jest kraj,...
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wzięła pod lupę wina produkowane w Polsce. Choć ich jakość jest zadowalająca, to gorzej z oznakowaniem. U 60 proc. producentów kontrola ujawniła nieprawidłowości. Posypały się mandaty.
Wystartował sezon na przetwory. Jednak żeby zimą jeść pyszne dżemy, konfitury, marynaty czy kiszonki... najpierw trzeba zadbać o pierwszy krok. To, że słoiki trzeba umyć, jest oczywiste. Jednak to za mało, bo potrzebują także wyparzenia. Mamy na to k...
Chętnie smażymy mięso, placki, czy ryby. Jednak do smażenia wybieramy olej, który nigdy nie powinien być używany w tym celu. Staje się szkodliwy dla zdrowia i zamienia się w niebezpieczny produkt. Wyjaśniamy, na jakim oleju nie należy smażyć.
Przy okazji sezonu wakacyjnego i wzmożonego ruchu turystów nad polskim morzem, ratownicy stale apelują o zachowanie bezpieczeństwa podczas kąpieli. Przestrzegają m.in. przed zbliżaniem się do falochronów, po których plażowicze potrafią nawet spacerow...