Bigos chętnie podajemy w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Smaczne i aromatyczne danie może być te z niestety niezwykle groźne dla naszego zdrowia. Mrożenie jest tu kluczową kwestią. Przypominamy, jak mrozić bigos, by zjeść go z przyjemnością.
Czy na pewno w odpowiedni sposób przechowujesz miód? Jeden powszechny błąd sprawia, że ten zdrowy słodzik traci swoje właściwości oraz smak. O tym, jak poprawnie przechowywać ten cenny produkt oraz jakiego błędu nie popełniać dowiesz się z tego artyk...
Ile dodatków od ZUS, tyle warunków ich otrzymania. Nic więc dziwnego, że wiele osób czasem gubi się w przepisach. Czasem jednak pomyłka może oznaczać utratę świadczenia. Jaki błąd popełniamy najczęściej? Wyjaśniamy, jak prawidłowo złożyć wniosek o wy...
Nie da się ukryć, że w ostatnim czasie Polacy starają się więcej oszczędzać. Duży wpływ na ich postanowienia mają wszechobecne podwyżki cen. Można ich doświadczyć nie tylko w sklepach, ale i płacą rachunki za prąd, ogrzewanie oraz wodę. Okazuje się,...
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wzięła pod lupę wina produkowane w Polsce. Choć ich jakość jest zadowalająca, to gorzej z oznakowaniem. U 60 proc. producentów kontrola ujawniła nieprawidłowości. Posypały się mandaty.
Wystartował sezon na przetwory. Jednak żeby zimą jeść pyszne dżemy, konfitury, marynaty czy kiszonki... najpierw trzeba zadbać o pierwszy krok. To, że słoiki trzeba umyć, jest oczywiste. Jednak to za mało, bo potrzebują także wyparzenia. Mamy na to k...
Wyjeżdżając na wakacje za granicę, nietrudno popełnić błąd. Często zapominamy, że co kraj to obyczaj, a później musimy mierzyć się z trudnościami. Tak może być np. w Grecji.
To zdarzenie wygląda zabawnie. Kierowca motocykla najpierw szuka nogą asfaltu, a następnie przewraca się na jezdnię wraz z pojazdem. Nikt tu nie ucierpiał. Może poza jednośladem. Czemu jednak kierowcy tracą równowagę w tym akurat punkcie?
Im cieplej za oknami, tym więcej owadów będzie pojawiać się na zewnątrz, a czasem też i wchodzić do domów. Jednym z nich jest insekt o charakterystycznym ubarwieniu, który zazwyczaj pojawia się w skupiskach. Czy powinniśmy postrzegać to jako problem?...
Chętnie smażymy mięso, placki, czy ryby. Jednak do smażenia wybieramy olej, który nigdy nie powinien być używany w tym celu. Staje się szkodliwy dla zdrowia i zamienia się w niebezpieczny produkt. Wyjaśniamy, na jakim oleju nie należy smażyć.
Wrzesień i październik to miesiące, które, choć oznaczają koniec wakacji, nadal są bardzo atrakcyjne pod względem turystycznym. Wiele osób decyduje się na urlop dopiero wtedy z rozmaitych powodów. Jednym z najczęściej obieranych kierunków jest kraj,...