Bigos chętnie podajemy w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Smaczne i aromatyczne danie może być te z niestety niezwykle groźne dla naszego zdrowia. Mrożenie jest tu kluczową kwestią. Przypominamy, jak mrozić bigos, by zjeść go z przyjemnością.
Czy na pewno w odpowiedni sposób przechowujesz miód? Jeden powszechny błąd sprawia, że ten zdrowy słodzik traci swoje właściwości oraz smak. O tym, jak poprawnie przechowywać ten cenny produkt oraz jakiego błędu nie popełniać dowiesz się z tego artyk...
Ile dodatków od ZUS, tyle warunków ich otrzymania. Nic więc dziwnego, że wiele osób czasem gubi się w przepisach. Czasem jednak pomyłka może oznaczać utratę świadczenia. Jaki błąd popełniamy najczęściej? Wyjaśniamy, jak prawidłowo złożyć wniosek o wy...
Nie da się ukryć, że w ostatnim czasie Polacy starają się więcej oszczędzać. Duży wpływ na ich postanowienia mają wszechobecne podwyżki cen. Można ich doświadczyć nie tylko w sklepach, ale i płacą rachunki za prąd, ogrzewanie oraz wodę. Okazuje się,...
Co zrobić ze zbitym kubkiem? Stłuczonej zastawy kuchennej wykonanej z ceramiki zdecydowanie nie powinniśmy wyrzucać do kontenera na szkło. Właściwe miejsce, do którego powinny trafiać te odpady to kosz na zmieszane.
Wystartował sezon na przetwory. Jednak żeby zimą jeść pyszne dżemy, konfitury, marynaty czy kiszonki... najpierw trzeba zadbać o pierwszy krok. To, że słoiki trzeba umyć, jest oczywiste. Jednak to za mało, bo potrzebują także wyparzenia. Mamy na to k...
Wyjeżdżając na wakacje za granicę, nietrudno popełnić błąd. Często zapominamy, że co kraj to obyczaj, a później musimy mierzyć się z trudnościami. Tak może być np. w Grecji.
Pozornie niewielki błąd podczas prowadzenia auta może słono kosztować. Co gorsza, wielu kierowców popełnia go nagminnie. Jazda na półsprzęgle bywa przydatna podczas manewrowania, ale często jest proszeniem się o problemy. Warto upewnić się, jak prawi...
Edukacja finansowa zaczyna się od rozmowy i od pierwszych decyzji zakupowych dziecka. Pedagożka Kamila Małkiewicz przekonuje, że kieszonkowe to nie fanaberia, tylko narzędzie wychowawcze, które powinno być w każdym domu.
Soczysty, słodki i czerwony arbuz to jeden z ulubionych owoców lata. Niestety, wybór idealnego arbuza w sklepie czy na targu bywa wyzwaniem. Często z zewnątrz wygląda on perfekcyjnie, a po przekrojeniu okazuje się mdły i mało apetyczny. Na szczęście...
Chętnie smażymy mięso, placki, czy ryby. Jednak do smażenia wybieramy olej, który nigdy nie powinien być używany w tym celu. Staje się szkodliwy dla zdrowia i zamienia się w niebezpieczny produkt. Wyjaśniamy, na jakim oleju nie należy smażyć.