Podstawowa zasada kulinarna mówi, że im mniej szumowin, tym rosół staje się bardziej klarowny. Szumowiny, czyli tzw. męty, to białko zwierzęce, które pod wpływem wysokiej temperatury ścina się i tworzy szaro-brązową pianę na powierzchni wywaru. Choć te zanieczyszczenia nie wpływają na smak ani wartości odżywcze zupy, nie prezentują się estetycznie. Jak więc ugotować idealnie klarowny rosół, bez szumowin?
Kim Dzong Un podziękował Władimirowi Putinowi za propozycję i pomocy po powodzi, która dotknęła Koreę Północną. Dyktator jednak nie skorzystał, bo jak zapewnił jego kraj poradzi sobie sam ze skutkami kataklizmu. Jednocześnie skrytykował deklarację ws...
Nie możesz doczyścić zalegającego na okapie tłuszczu? Zwykłe produkty chemiczne są bez szans. Poznaj sprawdzony sposób, a czyszczenie okapu nigdy nie było prostsze. Zrobisz to za pomocą środków, które na pewno masz w domu.
Sezonowa cukinia jest już dostępna. Jej smak, a przede wszystkim świeżość zatrzymasz na dłużej. Wystarczy, że poznasz sposób na to, jak myć cukinię, a pozbędziesz się nie tylko zanieczyszczeń, ale i szkodników. Metoda jest nieskomplikowana i sprawdzi...
Tłusty osad na szafkach kuchennych stawiający opór podczas sprzątania daje o sobie znać? Niech nie korci cię, by skorzystać z chemicznych środków, które mogą uszkodzić fronty twojej kuchennej zabudowy. Lepiej postaw na domowe sposoby.
Ślimaki choć powolne, potrafią nieźle dać się we znaki. Ogrodnicy rwą włosy z głowy i załamują ręce, bo te z pozoru mało groźne stworzenia, niszczą rośliny i uprawy. Jak pozbyć się ślimaków? Jest na to skuteczny sposób.
Mole potrafią skutecznie zatruć nam życie. Niszczą żywność w domowej spiżarni, a walka z nimi nie jest prosta. Jednak istnieje sposób na mole, który pozwoli się z nimi skutecznie rozprawić. Zrobisz to dzięki produktowi, który na pewno masz w swoim do...
Rosół to nie tylko pyszna zupa, ale również baza dla wielu innych dań. W okresie jesienno-zimowym pomaga się rozgrzać i wspiera organizm w walce z infekcjami. Gdy ugotujemy go na bazie kości, stanie się prawdziwą bombą kolagenową. Ale rosół rosołowi...
Rosół to danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Każda gospodyni ma swój własny, niepowtarzalny przepis na ten aromatyczny wywar. A co, jeśli powiemy ci, że nawet znana restauratorka, Ewa Wachowicz, ma swój mały sekret na wyjątkowy rosół?
Rosół króluje na naszych stołach w niedzielę i od święta. Niektórzy szefowie kuchni wlewają do niego ocet. Dlaczego sięgają po ten składnik? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć.
Kurczak to jedno z najchętniej wybieranych mięs nie tylko do przygotowania dania głównego, ale również przy gotowaniu rosołu. Nie każda część nadaje się jednak do stworzenia pysznego i aromatycznego wywaru.