Podroby w Polsce mają naprawdę długą tradycję. Dawniej bywały rarytasem, który dostać można było w wielu restauracjach uznawanych za te lepsze. Dziś niektórzy odwracają wzrok i zdecydowanie odmawiają jedzenia. Jeśli jednak ktoś chce się do podrobów przekonać, warto zacząć od pysznego gulaszu z żołądków drobiowych w sosie śmietanowym.
Surówka to obiady musi być, w szczególności do typowego kotleta z ziemniakami. Kiedy zabraknie już pomysłów, co dorzucić do menu, sięgnij po przepis na pyszną surówkę bufetową.
Mięso często gości na naszych stołach. Z reguły wybieramy dania z wieprzowiny, wołowiny, czy kurczaka. Jednak te rodzaje mięsa nie należą do najlepszych. Okazuje się, że najzdrowszym mięsem jest to, o którym tak rzadko pamiętamy.
Chociaż przed laty kuchnia naszych dziadków bardzo przypominała tę współczesną, to są dania, które dziś budzą w wielu osobach zdumienie. Gdy kalendarz z odrywanymi kartkami wiszący na kuchennej szafce znów wskazywał piątek, dziadkowi aż zacierali ręc...
Kotlety jajeczne to klasyczne polskie danie, które kiedyś regularnie pojawiało się na stołach i to nie tylko w piątki, gdy ze względu na post nie jadano mięsa. Kotlety te, choć dziś nieco zapomniane, nadal mają wiele do zaoferowania – są smaczne, tan...
Brusznica, obok borówki czarnej (nazywanej jagodą), borówki bagiennej (pijanicy), borówki halnej i żurawiny, jest jedną z pięciu występujących na terenie Polski dzikich borówek. Borówka brusznica dojrzewa szybciej niż borówka czarna, czyli...
Wszyscy pamiętamy je z dzieciństwa. Takie kotlety robiły nasze mamy i babcie. Potrzebne składniki zawsze były pod ręką. Warto sobie przypomnieć smak tego wegetariańskiego dania.
Stawki opłat za obowiązkowe badania techniczne od ponad 20 lat są na tym samym poziomie. Diagności po raz kolejny apelują o ich podwyższenie. Szansę na osiągnięcie swoich celów widzą w nowym wiceministrze infrastruktury.
Brian Fargo – jeden ze współzałożycieli Interplay i szef inXile Entertainment – odzyskał pamiątki związane m.in. z cyklem Baldur's Gate. Znany projektant zauważył, że dawne wyróżnienia nie mają przełożenia na współczesne czasy.Informacja „Dawnie...
Podpiwek to naturalnie gazowany i bezalkoholowy (lub zawierający znikomy procent alkoholu) napój. Właśnie ze względu na obecność bąbelków, ale też słodkawy smak, nazywano go dawniej polską colą. Mimo że podpiwek z czasem zaczął tracić na znaczeniu, d...