Tomasz Strzelczyk zaproponował swój sposób na mączne danie z ugotowanych ziemniaków. To pyzy bez nadzienia. Są świetnym zamiennikiem klusek, które przeważnie przygotowujemy z podobnych składników.
Charakterystyczne dla Podhala placki ziemniaczane z bryndzą to niedoceniany przysmak. Są pieczone na blasze, stanowią więc lżejszą alternatywę dla smażonych placków. A dzięki dodatkowi sera są też bogatsze w białko.
Z przepisami takimi jak ten warto od razu nagotować za dużo ziemniaków. Nie ma sposobu, żeby zmarnowały się w polskiej lodówce ugotowane kartofle. Mamy przecież przepisy na doskonałe kluski, które uratują każdą nadmiarową sztukę ziemniaka.
Kluski śląskie są tak proste w przygotowaniu, że nie ma zbyt wiele niuansów ani wariantów przepisów. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że trudno będzie coś zepsuć.
Złociste i chrupiące kuleczki ziemniaczane to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu. Wystarczy wymieszać je z odrobiną mąki ziemniaczanej i ulubionymi ziołami. Przepis pani Heni robi furorę.
Na ryneczkach zatrzęsienie śliwek jest takie, że szkoda ograniczać się tylko do ciast i knedli. Poznaj przepis i przygotuj z nich pierogi na słodko. Danie jest obłędnie dobre i co najważniejsze niezwykle smaczne. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządz...
Jakie mięso jest najlepsze na rosół? Większość osób robi go na udkach bądź skrzydełkach z dodatkiem wołowiny z kością. Ja jednak stawiam na przepis, który gwarantuje bajecznie tani rosół o wyjątkowych zdrowotnych właściwościach. Domyślasz się już, o...
Kluski są smacznym dodatkiem do dań obiadowych. Można jeść je też samodzielnie. Wypróbuj przepis na kluski, w którym nie znajdziesz ziemniaków za to inny, smaczny produkt. Takie danie zjesz z prawdziwym apetytem.
Masz ochotę na pyszny i tani obiad? Zrób proste kluski ziemniaczane. Prażuchy wyjdą, że palce lizać i szybko znikną z talerzy. Smakują obłędnie z okrasą i nie tylko.
Siostra Aniela nie jest może najbardziej znaną z gotujących zakonnic, ale jej przepisy cieszą się wielkim uznaniem i wzięciem. Spisała ona przepis na tradycyjne polskie kopytka. Powinien on rozstrzygnąć spór o to, jak przygotowywać tę podstawową potr...
Magda Gessler specjalizuje się w kuchni polskiej. Chętnie podpowiada, jak zrobić schabowe, mielone, rosół czy zwykłą pomidorową. Lubi też wytykać nam błędy. Tym razem zajęła się kopytkami. Czy na pewno przyrządzamy je dobrze? Oto kilka wskazówek rest...