Moja babcia to absolutna mistrzyni ciasta drożdżowego. Jego zapach wypełniał cały dom w sobotnie południe, kusząc domowników. Ciasto zawsze idealnie wyrastało, było mięciutkie i puszyste. Po latach znalazłam jej przepis i już nigdy nie upiekłam drożdżowego inaczej.
Jeżeli nie masz pomysłu na deser, poznaj stary przepis mojej babci. Przygotujesz z niego doskonały sernik na zimno, który od pierwszego kęsa pokocha cała rodzina. Smak uzależnia i będziesz przygotowywała go znacznie częściej. Szczegóły poznasz w dals...
Nie masz pomysłu, jaką zupę ugotować na obiad? Poznaj przepis na tradycyjny krupnik, który zachwyci każdego. Jeden nietypowy składnik nada zupie wyjątkowego i nieznanego wcześniej smaku. Dowiedz się, o jaki produkt chodzi i zobacz, jak przyrządzić tę...
– Jedna pani chciała, żebym wysłała jej 100 kg ogórków paczkomatem. Tak ludzie ich teraz szukają – mówi Anna. Współpracuje z trzema plantacjami, odbiera od nich ogórki i sama sprzedaje. Trafiam na nią na Facebooku. Chcę zapytać o to, o czym słychać o...
Sznycel wiedeński to jedno z najbardziej popularnych dań, które uwielbiam przygotować na obiad. Jednak zanim przystępuję do smażenia, zawsze pamiętam o jednej ważnej rzeczy. To tajemnica, dzięki której danie to wychodzi idealnie i zachwyca nie tylko...
Kiedy mój kolega redakcyjny wysuwał rozważania na temat wyjątkowo licznej obecności samochodów Renault w Zamościu, nie spodziewał się, że rozwiązanie zagadki przyjdzie z zupełnie innej strony. Do naszej redakcji napisał Jakub Wilkos, syn współzałożyc...
W życiu Dody ostatnio nie jest kolorowo. Gwiazda jakiś czas temu poinformowała o złym stanie zdrowia swojego pupila. Teraz opublikowała wymowną relację w mediach społecznościowych.
Gołąbki to jedno z dań, które towarzyszy Polakom w trakcie świąt i rodzinnych spotkań. Rozgrzewają po jesiennych spacerach, uciszają głodne brzuchy i sprawiają, że nawet najgorsza pogoda nie jest taka straszna. To danie dość czasochłonne, więc korzys...
Łatwo wpaść w samouwielbienie po przygotowaniu, a może nawet wykreowaniu, tak nietuzinkowego ciasta bez pieczenia jak to. Wystarczy garść ulubionych owoców, odrobina wyobraźni i kilka wolnych chwil.
Kto nie odliczał czasu do wyjęcia ciasta z piekarnika? A potem rozczarowanie, bo babcia nie pozwalała go od razu kroić. Szczególnie restrykcyjna była w przypadku drożdżowego. "Nie jedz ciepłego, bo będzie cię bolał brzuch" - znacie to? Przekonajcie s...