Każdego dnia uzbeccy piekarze ręcznie zwijają i stemplują 8000 bochenków chleba. Te bochenki w kształcie koła są zbite i ciągnące się, mają złotą skórkę i porowaty miękisz. Ważące 1,5 kg bochenki są często spożywane w grupach i dzielone przy stole. Chociaż w całym Uzbekistanie można znaleźć niezlicz...
Ludzie, którzy żyją najdłużej, nie tylko dobrze się odżywiają i ruszają – mają też silne więzi społeczne i poczucie sensu życia. To nie slogan, a wniosek z wieloletnich badań. Sprawdź, jak pielęgnować relacje i odnaleźć codzienny sens – by żyć dłużej...
W 1966 r. rumuński dyktator Nicolae Ceaușescu wprowadził sadystyczną wręcz politykę mającą na celu zwiększenie wskaźnika urodzeń w kraju. Doprowadziło to do powszechnego porzucania dzieci, które trafiały do znajdujących się w przerażających warunka...
Nikodem Rozbicki i Paweł Kurkowski zaznaczają, że nie dźwiganie ciężkiego plecaka i przemierzanie dzikich terenów Afryki, ale znalezienie transportu i noclegu sprawiało im największą trudność. Zdarzało się więc, że pozostawali w tyle za innymi uczest...
Toskański chleb bez soli, znany we Włoszech jako pane toscano lub pane sciocco, to tradycyjny wypiek, który wyróżnia się całkowitym brakiem dodanej soli. Jego powstanie ma głębokie historyczne i kulturowe uzasadnienie, a smak tego chleba znacząco róż...
Rodzaje chleba tostowego istotnie różnią się między sobą zarówno pod względem składu surowcowego, wartości odżywczej, jak i wpływu na sytość po posiłku
Rolnicy biją na alarm. Ceny zbóż są dziś na poziomie sprzed 20 lat, a w tym czasie chleb podrożał aż czterokrotnie. - Sprzedajemy pszenicę po 700 zł za tonę, a bochenek chleba kosztuje 4 zł. To nie jest wina rolnika - podkreślają. Eksperci z IERiGŻ p...
Świeży chleb i chrupiące bułki to codzienna przyjemność, której nie chcemy sobie odmawiać. Warto jednak wiedzieć, jak przechowywać pieczywo, by jak najdłużej cieszyć się jego smakiem i aromatem. Sprawdziliśmy, które metody najlepiej sprawdzają się w...