Od obrońców praw zwierząt, przez największe organizacje ekologiczne, aż po innowatorów w branży spożywczej – ponad 150 najbardziej rozpoznawalnych organizacji i firm w Europie wspólnie sprzeciwia się planowanym ograniczeniom dotyczącym nazw stosowanych w odniesieniu do produktów roślinnych na półkac...
Jak upiec boczek surowy – najlepszy przepis na boczek pieczony w piekarniku Tradycyjny boczek pieczony w piekarniku, pachnący przyprawami i soczysty w środku, chyba nigdy nam się nie znudzi. Wygrywa nawet z przepisem na żeberka w miodzie. Na boc...
Ta wegańska szarlotka podbiła moje podniebienie. Nie wyobrażam sobie, by szarlotka mogła smakować lepiej. Nie ważne, czy jesteś na wegańskiej diecie, czy też nie. Przepis polecam każdemu.
Po komendzie „do hymnu” z głośników poleciała „Bogurodzica”, dzieci malowały portrety Brauna, a ten wołał: „Huzia na Józia! Jest kawał Polski do odwojowania” Artykuł Braun uwodzi kiełbasą z grilla i wzmacnia „Gaśnicowy Front”. Relacja z wiecu po...
W Niemczech i Belgii odnotowano wzrost zachorowań wywołanych bakterią Ehec, która może prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych, a nawet śmierci. W Turyngii ze sklepów wycofano partię kiełbasy po wykryciu obecności niebezpiecznych drobnoustrojów....
Na dwa dni największy polski stadion piłkarski zamienił się w centrum prezentacji tego, co mamy najlepsze, czyli żywności. Wszystko za sprawą odbywającego się 6 i 7 września Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.
Komisja Rolnictwa Parlamentu Europejskiego poparła projekt ograniczający używanie nazw mięsnych w produktach roślinnych. To nie jest jeszcze prawo – przed zmianami potrzebne jest głosowanie plenarne i negocjacje międzyinstytucjonalne.
Pajda chleba z kiszką za 5 zł, porcja kiełbasy za 15 zł i wędliny sprzedawane w cenie ponad 50 zł za kilogram – tak wyglądają ceny na Małopolskich Targach Żywności „Zasmakuj z URK”, które w niedzielę odbywają się w zabytkowym folwarku Uniwersytetu Ro...
W kuchni „halo tu Polsat” Karolina Stolarska-Bigos przygotowała wyjątkowe danie – schab faszerowany kiełbasą z szynki, podany z kopytkami na maśle szałwiowym. Ta propozycja idealnie sprawdzi się zarówno podczas niedzielnego obiadu w rodzinnym gronie,...