Toksykolodzy przestrzegają przed nowym, niebezpiecznym trendem. W sieci pojawiają się filmiki i zdjęcia osób, które próbują jeść muchomory i w ten sposób starają się udowodnić, że nie tylko nie są trujące – ale wręcz smaczne. Specjaliści podkreślają, że to bardzo nieodpowiedzialne zachowanie i duże...
Swicy to połączenie ostrości z delikatną słodyczą, które błyskawicznie podbija letnie menu. Takie kontrasty nie tylko pobudzają kubki smakowe, ale też powodują, że dobrze znane dania odkrywamy na nowo, w trochę odmienionym wydaniu. Sprawdź, skąd ten...
Kopytka i kluski są na pierwszy rzut oka podobne, ale czy na pewno takie same? Różnią się nie tylko nazwą i kształtem, ale też składem, lekkostrawnością i tradycją. Sprawdź, które lepiej pasują do twojej kuchni i brzucha.
Przez cały rok kuracjusze mogą skorzystać z leczenia sanatoryjnego w sanatoriach. Warto pamiętać, że pacjenci korzystający z uzdrowiska na NFZ opłacają wyłącznie koszt wyżywienia oraz zakwaterowania. Choć w miejscach tych nie brakuje kuracjuszy, wiel...
Niektóre produkty spożywcze, np. warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i zdrowe tłuszcze, mogą spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych
Ostatnio moja córka uczyła się wiersza "Jeszcze troszeczkę lata, już troszeczkę jesieni". Opisuje on doskonale przełom września i października, kiedy jeszcze można natrafić na pogodne dni, ale zdarzają się również te chłodne i ponure. Szczególnie te...
Coraz więcej osób w regionie zmaga się z problemem nadwagi i otyłości. – Niestety, na otyłość często chorują całe rodziny, zarówno rodzice, jak i dzieci – mówi Małgorzata Bartoszek z Lubelskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ.
Rydz jest najsmaczniejszy – napisał Adam Mickiewicz. Nie kurka, nie borowik, tylko rydz. Jak tak, to dziś na talerzu rydze. Na przekąskę, na zupę, na drugie i na zimę.
Masz w domu niejadka, czyli dziecko, które po dwóch kęsach kanapki twierdzi, że jest już najedzone? Z problemem "niejedzenia" u dzieci zmaga się wielu rodziców, jednak okazuje się, że nie wszyscy zdają sobie sprawę z jednej ważnej rzeczy.
Rolady, karminadle, wodzionka, szałot, ciapkapusta... Co kryje się pod tajemniczymi nazwami tradycyjnych śląskich potraw? Warto sprawdzić i przekonać się, że przepisy mające sto lub więcej lat świetnie sprawdzają się nawet w XXI wieku.