Czy wiesz, że istnieją substancje chemiczne, które są częścią twojej codzienności, mimo że nie masz o tym pojęcia? Nie można ich zobaczyć, poczuć ani posmakować, jednak cały czas znajdują się wśród nas. Są to ftalany, czyli chemikalia, które nadają plastikowi miękkość i elastyczność.
Twój samochód waży więcej niż 1,6 tony? Świetnie - oznacza to, że opłaty za parkowanie wzrosną trzykrotnie ze względu na masę samochodu, którym jeździsz. The post Kolejne miasto podniesie opłaty za parkowanie dla ciężkich aut. Elektryki też oberwą ap...
Tilapia jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb na polskim rynku, często lądującym w naszych koszykach zakupowych. Jej popularność wynika z łatwej dostępności i atrakcyjnej ceny. Jednakże, jak pokazują badania, tilapia może kryć w sobie więcej...
Czwartkowa sesja na warszawskiej giełdzie zapowiadała się podobnie jak poprzednie, czyli spadkiem WIG20, który zniżkował mocno przez pierwszą połowę sesji, testując dawno niewidziane opory. GPW pomogli jednak Amerykanie i polskie indeksy wystrzeliły...
Po ryby powinniśmy sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Jednak czasem obawiamy się, że wybierzemy okaz, który szkodzi naszemu zdrowiu. Podpowiadamy, jaka ryba jest najzdrowsza. Zjemy ją ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.
Dorada (sparus złotogłowy) jest ceniona na świecie za delikatny smak i małą liczbę ości. Ponadto w doradzie nie kumulują się znaczne ilości metali ciężkich, w tym rtęci. To ryba idealna dla osób dbających o swoje zdrowie.
Ryby stanowią wartościowe źródło dobrze przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dietetycy zwracają uwagę na to, że zbyt rzadko goszczą na polskich stołach. Tymczasem są one bardzo ważnym uzupełnieniem diety, zwłaszcza w przypadku s...
Posiadanie tatuażu wiąże się z większym ryzykiem zachorowania na nowotwory - wynika z badań przeprowadzonych w Szwecji. Niebezpieczne są głównie składniki tuszu używanego podczas wykonywania zabiegu. Niepokojem napawają też kontrole przeprowadzane w...
Mięso oddzielane mechanicznie (MOM) to produkt spożywczy, który budzi wiele kontrowersji. Dietetycy ostrzegają przed jego spożywaniem ze względu na znikome wartości odżywcze oraz potencjalne zagrożenia zdrowotne.
Jest stale obecny w naszych lodówkach. Niestety, po jakimś czasie staje się także rezydentem naszych arterii krwionośnych. Choć to tradycyjna pozycja kulinariów, lepiej ograniczyć jej obecność w potrawach.
Powodzie w Afryce przesiedlają miliony ludzi od Gwinei na zachodnim wybrzeżu po Republikę Środkowoafrykańską. Wywołują ostrzeżenia o pęknięciach tam i chorobach.