Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką to niesamowicie piękne, super pyszne i wyjątkowo proste do upieczenia ciasto. Przepis będzie idealny na weekend, na przyjęcia i specjalne okazje.
Kruche z wiśniami to smak mojego dzieciństwa. I jedno z pierwszych ciast, które babcia nauczyła mnie piec. Choć z wiśniami jest najlepsze, można je spokojnie zastąpić innymi owocami - nadal będzie pyszne i rozpływające się w ustach.Pieczenie - blacha...
Ciasto ze śliwkami od Ewy Wachowicz jest prostą wariacją na temat klasycznego przepisu. W jednej misce wymieszasz wszystkie składniki na puszysty placek. Zaskoczeniem są wiórki kokosowe, które nie tylko dodają przyjemnego orzechowego aromatu, ale spe...
Dzięki swej kwaskowatości śliwki idealnie nadają się do słodkich wypieków. Cenią je szczególnie fani nieco bardziej wytrawnych ciast - bez kremów i mas, niezbyt słodkich, ale za to bardzo aromatycznych. Ukryty pod fioletową skórką smak znakomicie kon...
Odwrócone ciasto ze śliwkami to pyszny deser dla miłośników śliwek oraz małego eksperymentowania w kuchni. Przepis jest prościutki, a ciasto niezwykle pyszne i maślane.
Nie ma jak polskie jabłka, ale nie ma też jak… śliwki - ich smak i aromat są po prostu nie do zastąpienia. Sezon na te owoce w pełni, więc warto korzystać z tych wyjątkowych, rodzimych owoców. Dziś podzielę się kilkoma nietypowymi pomysłami na wykorz...
Często jagodzianki z cukierni okazują się wielkim rozczarowaniem. A jeśli tak nie jest, to kosztują tyle, co obiad na mieście. Dlatego warto zakasać rękawy i zrobić je w domu – z taką ilością owoców, na jaką masz ochotę. Znam sposób na to, aby na dro...
Śliwki pod kruszonką to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców. Taki deser ze śliwkami nie wymaga ani miksera, ani długiego stania w kuchni. Wystarczy pokroić owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Uwielbiam ten...