Pomimo wymagających warunków atmosferycznych nasze ogrody wciąż mogą pięknie prezentować się jesienią. Wszystko dzięki roślinom, które zakwitają w tym czasie. Chcąc jak najdłużej cieszyć się ich pięknem, pamiętaj o podawaniu im nawozu. Ten czteroskładnikowy roztwór potrafi zdziałać prawdziwe cuda.
Nie ma jak polskie jabłka, ale nie ma też jak… śliwki - ich smak i aromat są po prostu nie do zastąpienia. Sezon na te owoce w pełni, więc warto korzystać z tych wyjątkowych, rodzimych owoców. Dziś podzielę się kilkoma nietypowymi pomysłami na wykorz...
Pelargonie to jedne z najchętniej wybieranych roślin balkonowych. Zwykle kwitną nieprzerwanie od maja aż do jesieni, ale czasem zdarza się, że pod koniec lata zaczynają tracić formę - mają mniej kwiatów i wyglądają na zmęczone. Na szczęście istnieje...
Wyobraź sobie lato w Apulii – słońce, ciepły wiatr i smak prawdziwej włoskiej kuchni. Włoska sałatka acquasala to lekka, aromatyczna propozycja, która zaskakuje prostotą i głębią smaku.
Ciasto ze śliwkami to jesienny przebój. Warto piec je jak najczęściej, zwłaszcza że śliwki są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na ich wykorzystanie jest klasyczny deser przy...
Trudno wyobrazić sobie jesień bez dyniowych przepisów, jednym z łatwiejszych jest sernik. Ciasto to nie wymaga pieczenia i jest pyszne — w mgnieniu oka zniknie z blaszki. Co więcej, jest bezglutenowe, więc nada się dla osób z celiakią lub nietoleranc...
Nic tak nie poprawia nastroju jak słodka przekąska. Jesienią mamy pod dostatkiem sporo darów natury, z których można przygotować jakościowe desery. Istnieje mnóstwo przepisów na ciasta ze śliwkami. Żaden jednak nie jest tak prosty jak ten, który opat...
Rosół to kulinarna duma polskiej kuchni – klasyk, który króluje na niedzielnych stołach i rodzinnych spotkaniach. Mimo że składniki są wszystkim dobrze znane, wystarczy jeden prosty trik, by ta zupa smakowała jak z najlepszej restauracji.
Wyglądają jak placki ziemniaczane, ale w środku skrywają obłędny dodatek. To przysmak, znany w każdym podlaskim domu i zachwyci wszystkich, którzy go spróbują.
W niedzielne południa wiele mieszkań wypełnia się aromatem domowego rosołu. Nie inaczej jest u mojej cioci. Stawia ona jednak na mięsny dodatek, który na pierwszy rzut oka może wyglądać niespecjalnie zachęcająco.