Nie ma jak polskie jabłka, ale nie ma też jak… śliwki - ich smak i aromat są po prostu nie do zastąpienia. Sezon na te owoce w pełni, więc warto korzystać z tych wyjątkowych, rodzimych owoców. Dziś podzielę się kilkoma nietypowymi pomysłami na wykorzystanie śliwek.
Ciasto Bubble Tea to połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy śmietankowej i kolorowych kuleczek jak do bubble tea w galaretce. Wyjątkowy deser, który zachwyca wyglądem i smakiem. Idealny na imprezy i rodzinne spotkania. Wykonanie krok po kroku...
Wszystko, co zawinięte w ciasto francuskie, wygląda o wiele lepiej. Warto wykorzystać ten patent nie tylko do przygotowywania imprezowych przekąsek, ale także ryby na obiad. Łosoś zawinięty w kruche maślane ciasto wygląda i smakuje jak z francuskiego...
Znasz to uczucie, kiedy wpadają niezapowiedziani goście, a twoja lodówka świeci pustkami? Mamy dla ciebie przepis, który uratuje cię w tak trudnej sytuacji. Ten przepis na szybkie ciasto czekoladowe po prostu musisz znać. Robi się je w mgnieniu oka,...
Murzynek to jeden z najłatwiejszych i najpopularniejszych wypieków, w latach 80. znało go każde dziecko. Nic dziwnego zatem, że dziś ci, którzy dorastali w PRL-u i zajadali się przygotowywanymi w prodiżach murzynkami, chętnie wracają do tego klasyczn...
Idealne kruche ciasto to klucz do tarty, którą będzie zajadać się cała rodzina, a znajomi na pewno poproszą o przepis. Ten jest od znajomego cukiernika, który sprawił, że pieczenie domowej tarty przestało być utrapieniem, a stało się przyjemnością.
Ciasto marchewkowe na pierwszy rzut oka może wydawać się nietypowym wyborem, ale zasłużenie zyskało na znaczeniu wśród miłośników słodkości na całym świecie. To wyjątkowe połączenie warzywa z delikatną strukturą ciasta jest dowodem na to, że w kuchni...
Ciasto ze śliwkami to jesienny przebój. Warto piec je jak najczęściej, zwłaszcza że śliwki są nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na ich wykorzystanie jest klasyczny deser przy...
W każdym domu jest jedna osoba od robienia pizzy i w mojej rodzinie to jestem ja. Przez lata prób i błędów wypracowałam przepis na cienkie, elastyczne i miękkie ciasto. Ostatnio syn po warsztatach z robienia pizzy podpowiedział mi jeszcze jedną rzecz...
Jesień to sezon na orzechy włoskie i laskowe. Masz spore zapasy i nie wiesz, co z nimi zrobić? Spróbuj przepisu na warstwowe ciasto Orzeszówka. Wystarczy chwila czasu i kilka prostych składników, by zajadać się przepysznym wypiekiem po obiedzie. Cias...
W Dzień Wszystkich Świętych wyruszymy na cmentarze, żeby zapalić znicze na grobach bliskich. Wiele osób zaprosi gości na kawę i ciasto. W to święto zawsze piekę pewien przysmak, którym zajadają się na Lubelszczyźnie. Wychodzi idealny, bo taki nie za...