Pomidorowa, niekwestionowana królowa polskich zup, zyskała nowy wymiar dzięki Robertowi Makłowiczowi. Znany smakosz i podróżnik kulinarny wprowadził do tradycyjnej receptury jedną zmianę, która jeszcze lepiej podkręciła smak.
Koniec z komarami w domu: Lato to nie tylko słońce i ciepłe wieczory, ale też nieproszeni goście – komary. Zamiast sięgać po chemiczne spraye, warto wypróbować prosty, domowy sposób. Wystarczy szklanka z naturalną mieszanką, którą postawisz na parape...
Pielęgnowanie fikusa benjamina nie należy do najprostszych zadań. Istnieje jednak prosty sposób, aby to zmienić. Wystarczy zapewnić roślinie dostęp do określonych składników, aby zdrowo się rozwijała. Podpowiadamy, jak zaspokoić jej potrzeby i sprawi...
Co dodać do prania firanek, aby były białe? Niestety ten materiał ma to do siebie, że bardzo szybko się brudzi. Na jasnej tkaninie widać nawet najmniejszą plamę i utratę koloru, a przy okazji mogą wydzielać nieprzyjemny zapach po długim użytkowaniu....
Zupa pomidorowa to jeden z tych smaków, które zna chyba każdy. Aromatyczna, lekko kwaskowa, pachnąca koperkiem lub bazylią – serwowana z ryżem, makaronem albo lanymi kluskami. Każdy dom ma na nią swój własny przepis. To zupa, która nie potrzebuje wie...
Większość osób traktuje je jak zbędny odpad, ale skrywają w sobie ogromny potencjał. Niepozorne łuski otulające cebulę to skarb. Obecne w nich substancje pokarmowe mogą zadziałać jak plaster ochronny na twoje kwiaty. Zobacz, jak przygotować najlepszą...
Czasami wystarczy chwila zapomnienia, żeby doprowadzić do zniszczenia stopki żelazka. Na szczęście naprawienie tego błędu również nie trwa zbyt długo. Wystarczy sięgnać do kuchennych zasobów, aby nadać dawnego blasku płaskiej powierzchni urządzenia,...
Polscy ogrodnicy uwielbiają hodować pomidory. Przy odpowiedniej pielęgnacji potrafią plonować, aż do późnej jesieni. Zagrażają im przymrozki i szkodniki. Zabiegi pielęgnacyjne też znacząco wpływają na długość owocowania. Susza, nadmiar liści na krzak...
Wrzos pospolity (Calluna vulgaris) to nieduża krzewinka z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Obecnie istnieje co najmniej tysiąc gatunków tej rośliny – różnią się od siebie barwą, wysokością czy długością kwitnienia. Wrzosy nie są zbyt problemat...
W trakcie gotowania ziemniaków możemy popełnić kardynalny błąd - rozgotować je. Wtedy smakują jak papka czy kleik - są wodniste i mdłe. Poza tym psują konsystencję klusek śląskich i sałatki jarzynowej. Jak zatem uniknąć tej kulinarnej wpadki? Z pomoc...
Ręczniki po kilku praniach robią się szorstkie, nieprzyjemne w dotyku. Chcesz, żeby były miękkie jak nowe? W takim razie zacznij prać je poprawnie i użyj pewnego produktu, po którym będą puszyste jak chmurka i obłędnie pachnące.