Mikroplastik stał się wszechobecny w naszym środowisku, wnikając w organizmy zwierząt — w tym ludzi. Owoce morza, które kojarzymy z wysoką jakością i zdrowotnymi korzyściami, również stają się nośnikami mikroskopijnych cząsteczek. Jak wpływają one na nasze zdrowie i co możemy zrobić, aby ograniczyć...
Czymże byłoby lato bez dorodnych malin? Nie można odmówić im wspaniałego smaku, słodkiego aromatu, kuszącego koloru. Nie każdy jednak jest świadom, jak długą historię mają te owoce. Okazuje się, że malina właściwa to jedna z najstarszych roślin znany...
"Jesz owoce leśne, grzyby bez ich dokładnego umycia? Uważaj, możesz zarazić się bąblowicą" - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. W sezonie na jagody warto przypomnieć, dlaczego tak ważne jest, by zwracać szczególną uwagę na higienę.
Naukowcy odkryli, że spożywanie dużych ilości pokarmów z dodatkiem cukru może przyspieszyć biologiczne starzenie się organizmu, nawet kiedy pozostała część diety jest zdrowa. Do jakich jeszcze wniosków doszli specjaliści?
Za nami premierowy odcinek nowej edycji programu “Taniec z Gwiazdami”. Uczestnicy zaprezentowali przed jurorami swoje pierwsze układy. Nie każdemu wyszło idealnie, to mają do siebie programy na żywo. W takiej sytuacji i jurorom może się wyrwać zbyt w...
Faszerowane warzywa to pomysł na kolację, która łączy w sobie lekkość, smak i kreatywność. Czy wiesz, że nawet najprostsze składniki mogą zamienić się w wykwintne danie? Odkryj przepisy i praktyczne wskazówki, dzięki którym faszerowane papryki, cukin...
Warzywa strączkowe chronią przed depresją i obniżają poziom stresu – to wyniki badań opublikowane na łamach czasopisma "Nutrition Reviews". Z kolei żywność przetworzona może prowadzić do pogorszenia nastroju. To, co mamy na talerzu - wpływa nie tylko...
W RZECZY SAMEJ || Nie jestem chyba w stanie wymienić wszystkich instytucji państwa polskiego, które zajmują się obecnie tropieniem, śledzeniem, oskarżaniem i (w ostateczności) eliminowaniem opozycji.
Sezon na czereśnie trwa, więc wartko wykorzystać w pełni urodzaj drzewek owocowych i atrakcyjne ceny na rynku. Najpopularniejszym przetworem jest oczywiście kompot, osładzający niejeden domowy obiad. Ja stawiam jednak na zupełnie inny przepis.
Jagodzianki to smak lata i popisowy deser wielu gospodyń. Jeszcze ciepłe, pulchniutkie bułeczki wypełnione brudzącym dłonie jagodowym nadzieniem skradły serca milionów. Jeśli pieczesz jagodzianki samodzielnie, wiesz, jak trudno "okiełznać" niesforne...