Masz już dość klasycznej owsianki? Przygotuj na śniadanie hit ostatnich miesięcy, czyli pistacjankę – kremową, aksamitną, o bogatym smaku zapewnianym przez pistacje. To także prawdziwa bomba energetyczna i źródło cennych składników odżywczych.
Kotlety siekane to wspaniały przepis na pierś z kurczaka dla osób, którym znudziły się już klasyczne filety w panierce. Każdy kęs skrywa w sobie mnóstwo smaku dzięki wielu różnorodnym składnikom. Dzieje się dużo, ale całość jest tak harmonijna i smac...
Wkrótce pierwszy dzwonek, a wraz z nim uczniowie rozpoczną naukę. Jakie śniadanie jest najlepsze do szkoły? Zamiast kanapek warto przyrządzić przekąskę, którą za apetytem zjedzą wszyscy uczniowie.
Kiedy padało hasło, że w planie jest ciasto mikado, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekali, aż pojawi się na stole. Zapach czekolady roznosił się po całym domu, a każdy kęs tego ciasta był prawdziwą ucztą. Chociaż przygotowanie jest dość czasochłonne,...
Gołąbki to jedna z pysznych polskich tradycyjnych potraw. Jest jednak całkiem czasochłonna. Parzenie kapusty i zawijanie jej powoduje, że możemy całkiem stracić apetyt, umrzeć po drodze z głodu, a w najlepszym przypadku narobić w kuchni bałaganu. Jes...
Im bliżej 11 listopada, tym o nich głośniej. Pojawiły się już w piekarniach, cukierniach i dyskontach. Najdroższe będą pewnie u Magdy Gessler. A może w tym roku spróbujesz upiec słynne rogale w domu? Mam niezawodny przepis.
Gołąbki to jedno z dań, które na rodzinnych imprezach robi za każdym razem furorę. Zamiast jednak po raz kolejny zalewać gołąbki pomidorowym sosem, postaw na nieco inną odsłonę tego dania. Będzie pysznie i zaskakująco.
Kiszonki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Na nasze jelita działają jak kojący plaster. Warto wybierać je nie tylko pod postacią tradycyjnych kiszonych ogórków czy kapusty z beczki. Koreański przepis pokochają wszyscy miłośnicy pysznych now...
Jajka na śniadanie to klasyka gatunku, ale w tej postaci raczej nieczęsto goszczą na stołach Polaków. Podczas gdy inni zajadają się jajecznicą czy omletem, ja przyrządzam z nich szakszukę. A skoro jest jesień, to dodatkowym składnikiem jest popularne...
Moda na omlet cesarski wraca wraz z viralowymi filmikami, jak nie przejmować się kiedy naleśnik jest za gruby albo omlet nie wyjdzie. Kaiserschmarrn, czyli przysmak kuchni austryjackiej, najlepiej zrobić z poniższych proporcji i poeksperymentować z p...
Jest idealnym nadzieniem do tradycyjnego pączka, ale świetnie pasuje również jako dodatek do innych ciast, deserów, napojów, kanapek czy ciepłych tostów. Lato to optymalna pora na przygotowanie konfitury z płatków dzikiej róży. Jak to zrobić?