Nadeszła doskonała pora na przygotowanie marynowanych grzybków. To jedna z najlepszych przekąsek na jesienną kolację, ale przepis na nią nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Jeśli dodamy za dużo octu, zupełnie zepsujemy smak. Z tego względu warto zapamiętać jedną zasadę.
Chcesz zatrzymać smak lata na długie, zimowe miesiące? Poznaj sprawdzony sposób na sos warzywny do mięsa, który przygotujesz w dwóch wersjach – klasycznej z octem i delikatnej bez octu.
Co byś powiedział, gdybyś dowiedział się, że twoje ulubione orzechy mogą zasilać elektronikę? Brzmi jak pomysł rodem z filmów science fiction, ale kanadyjscy badacze właśnie udowodnili, że to możliwe. Okazuje się, że zwykłe łupiny orzechów włoskich,...
Sezon na śliwki w pełni, na straganach i w sklepach kuszą kuliste renklody, drobne i słodkie węgierki, śliwki odmiany rana i rozpływająca się w ustach dąbrowicka. Te i wiele innych odmian jemy na surowo, często też przygotowujemy z nich przetwory - n...
Przedstawiamy aktualne stawki za prasowanie, koszenie, zbiór zbóż i inne prace polowe w poszczególnych województwach. Ceny różnią się w zależności od regionu, rodzaju sprzętu i zakresu usługi.
Zaręczyny to wyjątkowy moment w życiu pary, dlatego przyszli narzeczeni robią wszystko, aby były dopięte na ostatni guzik. Jedną z ważniejszych kwestii przed oświadczynami jest wybór odpowiedniego pierścionka. Niektórzy twierdzą, że oprócz dopasowani...
Kolejne informacje o wzrostach szacowanych zbiorów pszenicy przynoszą większą rywalizację w eksporcie, co przyczynia się do obniżek cen. W kraju sytuacja w handlu nieco się uspokoiła.
Koszenie kukurydzy na kiszonkę to w tym roku jedna z najdroższych usług w gospodarstwach. Stawki zależą od regionu i zakresu prac – różnice mogą sięgać nawet kilkuset złotych na hektar. Sprawdź ceny usług rolniczych we wrześniu w cotygodniowej sondzi...
Mimo że ceny bydła w skupach wciąż utrzymują się na wysokim poziomie, sytuacja na rynku wcale nie napawa optymizmem. Równocześnie bowiem rosną ceny cieląt i odsadków, które są niezbędne do kontynuowania produkcji. Wciąż brakuje zwierząt do opasu, a w...
Jabłka drożeją nie tylko w sklepach, ale i w hurcie. Konsumenci płacą dziś średnio 5,87 zł za kilogram, podczas gdy sieci handlowe kupują je od producentów po ok. 4,74 zł/kg – wynika z najnowszych danych MRiRW i koszyka cenowego dlahandlu.pl.