Żółty, egzotyczny kwiat, który kusi swoim wyglądem, a jednocześnie znajduje się na liście gatunków zakazanych w Polsce. Choć wygląda niewinnie, jest realnym zagrożeniem dla rodzimego ekosystemu. Potrafi szybko się rozprzestrzeniać, a dwa lata temu odnotowano pierwsze okazy w stanie dzikim.
Kończy się tegoroczny sezon żniwny i IOR – PIB w Poznaniu informuje w komunikacie o obserwacjach zagrożenia wirusem smugowatej mozaiki pszenicy. Wirus był wykrywany w czasie wegetacji standardowymi metodami diagnostycznymi. Warto przypomnieć, wirusy...
Produkowana przez nas hydraulika jest montowana w wielu sztandarowych produktach polskiej zbrojeniówki, np. Pojazdach gąsienicowych. Nie są to elementy spektakularne, ale spełniają zasadniczą rolę - mówi Rafał Worek, wiceprezes Ponaru Wadowice.
Choroba Chagasa, wywoływana przez tzw. całujące pluskwy, staje się coraz większym zagrożeniem w USA. Z najnowszego raportu amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, który przytacza stacja CBS News, wynika, że przypadki tej potencjalnie...
Wywoływana przez tzw. całujące się pluskwy choroba Chagasa pojawia się w kolejnych regionach USA. Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) donosi o potwierdzonych przypadkach już w 8 stanach.
W Europie coraz częściej pojawiają się doniesienia o nowych przypadkach niebezpiecznego grzyba szpitalnego – Candidozyma auris. Patogen, który po raz pierwszy odkryto w 2009 roku w Japonii, dziś jest już endemiczny w Indiach, a liczne ogniska zakażeń...
W Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego po raz drugi zakwitnie dziwidło olbrzymie. Jej kwiatostan może osiągnąć nawet trzy m wysokości, ale to nie jedyne zaskoczenie. Roślina pachnie jak padlina.
Holland, z typowym dla siebie poczuciem humoru, przyznał, że praca w kostiumie Spider-Mana nie należy do najprzyjemniejszych, bo jest w nim po prostu duszno, a po jakimś czasie zwyczajnie śmierdzi.
Oliwa z oliwek to jeden z największych skarbów włoskiej kuchni. Włosi używają jej codziennie – do sałatek, makaronów, grillowanych warzyw czy maczania świeżego chleba. Ale wiedzą też, że dobra oliwa jest produktem niezwykle delikatnym i łatwo ją zeps...
Posprzątana i pięknie udekorowana rabatka to duma każdej posesji. Niestety czasami nawet w takich przestrzeniach mogą pojawić się szczury. Wszystko za sprawą pewnego niedopatrzenia. Zobacz, jakich zabiegów pod żadnym pozorem nie zaniedbywać, jeżeli n...
Tym razem Magda Gessler trafiła do Garwolina, do restauracji Pod Orłem, by tam przeprowadzić swoje "Kuchenne rewolucje". Właścicielka prowadziła już wcześniej lokal gastronomiczny w latach 90., jednak tragiczna śmierć córki spowodowała, że przez lata...