Wegańska włoska sałatka z kaszą bulgur to lekka, ale sycąca propozycja dla tych, którzy lubią, gdy zdrowe jedzenie ma w sobie coś wyjątkowego. Śródziemnomorski klimat z prostotą przygotowania tworzy danie pełne koloru, aromatu i naturalnej świeżości. To idealny pomysł na lunch lub kolację, która nas...
Matka postanowiła zamówić rodzinną sesję jesienną u fotografa. Mąż początkowo się zgodził, jednak, gdy dowiedział się, jak wszystko będzie wyglądać, zmienił zdanie. - Jak pomyślę, że ja, chłop przed 40-tką, siedzę na wielkiej dyni, w farmerskiej scen...
W ostatni weekend lipca Rzeszów stanie się prawdziwą stolicą smaków i aromatów. W dniach 25–27 lipca 2025 roku, Fosa Zamku Lubomirskich gościć będzie Carpathian Wine Fest – Ser jest Ser Festiwal – unikalne wydarzenie kulinarne, które połączy miłośnik...
Szef marki Citroën, Xavier Chardon, wspomina początki swojej pracy w Niemczech. „Sprzedawanie francuskich aut Niemcom to jak sprzedaż niemieckiego sera Francuzom„ wspomina zdanie sprzed lat. „Patrzę na te dwa zdjęcia i widzę ponad 20 lat...
W drugiej połowie 2026 roku dojdzie do zamknięcia irlandzkiej fabryki serów, co oznacza utratę ponad 130 miejsc pracy. Zakład produkował m.in. mozzarellę i sery typu string cheese dla sieci pizzerii oraz restauracji.
Masowe wycofanie sera z supermarketów. Wyobraź sobie, że sięgasz po ser z lodówki, który miał być pysznym dodatkiem do kolacji, a okazuje się, że może kryć w sobie śmiertelne zagrożenie. Brzmi jak scena z filmu, ale to niestety rzeczywistość. Najnows...
To danie powstaje błyskawicznie, a wygląda i smakuje tak, jakby spędziło w piekarniku długie godziny. Ziemniaki tworzą tu swoisty spód, mięso doprawione curry i pieprzem dodaje wyrazistości, a całość przykrywa ser, salami i cebula – zestaw prosty, al...
Przekąska tak uniwersalna, że pasuje do wszystkiego i nigdy się nie nudzi? To właśnie domowe paluchy chlebowe. Proste w przygotowaniu, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, szybko stają się jedną z tych rzeczy, które zawsze warto mieć pod ręką. Zr...
Nie żyje Claudia Cardinale, wielka gwiazda międzynarodowego kina, znana z takich arcydzieł jak Lampart czy Pewnego razu na Dzikim Zachodzie. Aktorka nazywana "skarbem narodowym Włoch" odeszła w wieku 87 lat.Claudia Cardinale nie żyje - tę smutną wiad...
Tabbouleh to tradycyjne danie kuchni syryjskiej i libańskiej, ale jego popularność sięga daleko poza granice Bliskiego Wschodu. Do przygotowania potrawy potrzeba tylko kilku składników, które razem tworzą bardzo smaczną i aromatyczną kompozycję.
8 lipca 1944 r., 3. Dywizja Strzelców Karpackich z 2. Korpusu Polskiego zdobyła miasto i port Ankona w środkowych Włoszech na wybrzeżu adriatyckim. Pozostałe jednostki korpusu opanowały ujście rzeki Esino, odcinając Niemcom drogę odwrotu na północ. O...