To prawdziwa ciekawostka kulinarna, która zyskuje coraz większą popularność. Okazuje się jednak, że wykazuje ważne właściwości prozdrowotne. Naukowcy przeprowadzili szerokie badanie potwierdzające specyficzne działanie czarnego czosnku.
Starożytni wierzyli, że dymnica nie zradza się z nasion. Mglista roślina o popielatych liściach, zapachu dymu, wygląda niczym dymy unoszące The post Dymnica oczyszcza z toksyn, śluzów, regeneruje wątrobę, skórę appeared first on Sekrety-zdrowia.org.
Zapomnij o kosztownych zabiegach u kosmetyczki! Ten krem z mikroalgami kosztuje tyle, co kawa na mieście, a działa jak profesjonalna kuracja. Dzięki bogactwu naturalnych składników błyskawicznie przywraca blask, jędrność i komfort nawet najbardziej p...
Roślina znana jest już z medycyny ludowej - ma właściwości lecznicze, ale może działać też toksycznie na organizm. W związku z tymi, że bezpieczeństwo glistnika jaskółczego ziela budzi wątpliwości - Ministerstwo Zdrowia wprowadza zakaz sprzedaży supl...
Trujące substancje, które nie rozkładają się w środowisku, od lat goszczą w naszych domach. Znajdziesz je między innymi w patelniach, obrusach czy dywanach. W niektórych krajach już zostały zakazane, co z Polską? UE zapowiada koniec epoki PFAS.
Owoce głogu nie tylko idealnie nadają się na przetwory, ale mają także zdrowotne właściwości. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, wspierają pracę wątroby i wzmacniają odporność. Jak wykorzystać owoce głogu, podpowiada Fakt.pl
Nowe badania pokazują, że nawet niewielkie narażenie na arsen może zwiększać ryzyko stłuszczeniowej choroby wątroby (MASLD). Naukowcy potwierdzili to, analizując próbki moczu pacjentów – donosi "Journal of Translational Gastroenterology".
Najnowsze badania wskazują, że nie ma znaczenia, czy są słodzone cukrem, czy niskokalorycznymi słodzikami, napoje słodzone mogą zwiększać ryzyko rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby. Wyniki zaprezentowano podczas kongresu UEG Week 2025.
Nowe badanie obala mit o ochronnym wpływie alkoholu – każda ilość może zwiększać ryzyko demencji. Artykuł Wyniki dużego badania: każda ilość spożywanego alkoholu może zwiększać ryzyko demencji pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Policjanci ze Zduńskiej Woli zatrzymali 27-latkę, która pijana opiekowała się trzymiesięcznym dzieckiem. Miała prawie trzy promile alkoholu we krwi i stała w nocy z wózkiem przed sklepem monopolowym w centrum miasta.