Pomidory chętnie spożywamy, zarówno na surowo, jak i w formie przetworów. Ważną kwestią przy wyborze gatunku pomidorów na przeciery czy soki jest ich struktura. Powinny być mięsiste, pachnące i niezbyt wodniste. Pewna odmiana ma wszystkie te cechy, a jej owoce można z powodzeniem pakować do słoików....
Robisz przetwory na zimę? Zwykle przygotowywałam ogórki kiszone, ale dzięki temu przepisowi łączę ogórki z pomidorami i jeszcze innymi warzywami. Wychodzą znakomicie, dlatego każdemu polecam tę recepturę. Na zimę będą w sam raz.
Małgorzata Ostrowska, znana piosenkarka rockowa, pojawiła się w "Dzień Dobry TVN" - jednak tym razem nie wystąpiła w programie tylko jako artystka, a uświetniła swoją osobą kulinarny kącik, podpowiadając widzom, jak przygotować smaczne przetwory na z...
Kiszone zielone pomidory to doskonały sposób na urozmaicenie diety i wprowadzenie do niej zdrowych, fermentowanych produktów. Spróbuj przygotować je samodzielnie w domu i przekonaj się, jak pyszne mogą być domowe kiszonki, których nie kupisz w sklepi...
Wysokie temperatury latem to już norma. Dlatego poznaj danie, które świetnie sprawdzi się podczas upałów. Podane na obiad dostarczy niezbędnej sytości, a przy tym lekkości. Wypróbuj ten sposób, a latem nie przygotujesz już nic innego.
Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w naszych ogrodach. Ich soczyste owoce, pełne smaku i aromatu, są nieodłącznym elementem letnich sałatek, sosów i przetworów. W naszym klimacie, aby cieszyć się obfitym zbiorem pomidorów, kon...
Tempo życia w dużych miastach jest szybkie i intensywne. Wystarczy jednak odjechać nieco od dużych ośrodków, by trafić do innego świata. Takim światem jest właśnie ogródek Kasi — magiczne miejsce pełne warzyw, owoców i ziół, które przerabiane są na p...
Nawet najbardziej sumiennie przeprowadzona pasteryzacja może zakończyć się fiaskiem. Bardzo łatwo o błąd, przeoczenie, wystarczy mała niestaranność, a słoik może się rozszczelnić, sprawiając, że z przetworów zostanie... kicha. Zobacz,...
Wystartował sezon na przetwory. Jednak żeby zimą jeść pyszne dżemy, konfitury, marynaty czy kiszonki... najpierw trzeba zadbać o pierwszy krok. To, że słoiki trzeba umyć, jest oczywiste. Jednak to za mało, bo potrzebują także wyparzenia. Mamy na to k...
Biedronka nie przestaje zadziwiać promocjami. Kilka dni temu pisaliśmy o wielkiej wyprzedaży masła i cukru, a już sklep szykuje dla swoich klientów kolejne niespodzianki. Tym razem warto wybrać się jutro na zakupy po słoiki do przetworów. Tak tanich...
Popularny kucharz z polskiego kulinarnego YouTube'a zwrócił uwagę na fatalny problem z wieczkami do słoików. Jeśli twoje przetwory nagminnie się psują, może winna jest przyczyna, którą wskazał.