Nadchodzi okres Wielkiego Postu. W Środę Popielcową i każdy piątek, aż do Wielkanocy, musimy zrezygnować z jedzenia dań mięsnych. W naszej kuchni mogą wtedy rządzić inne produkty spożywcze typu ryby, warzywa, owoce i pieczywo. Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków i wcale nie trzeba nikogo namaw...
Środa Popielcowa to ważne wydarzenie w kalendarzu liturgicznym. Rozpoczyna ona okres wielkiego postu, więc tego dnia wielu wiernych uda się do kościoła na mszę. Trzeba również pamiętać o wstrzymaniu się od jedzenia mięsnych potraw. Nie wszyscy jednak...
Są smaczne, otoczone chrupiącą panierką, a w środku nie znajdziesz ani grama mięsa. Zachwycą nawet tych, którzy w Środę Popielcową najbardziej tęsknią za kotletem.
Środa Popielcowa rozpoczyna 40-dniowy okres wielkiego postu. W tym dniu wierzących obowiązuje ilościowe i jakościowe ograniczenie spożywania pokarmów. Powszechnie wiadomo, że zakazane jest jedzenie mięsa i picie alkoholu, nie wolno się też przejadać....
Pierogi ruskie bez lepienia, w wersji ekspresowej, choć nadal smakujące prawie tak jak pierogi. Są wspaniałe! Można je kulać jak pyzy, można uformować w wałek i pokroić jak leniwe. Jak Wam wygodniej! To świetny dodatek do obiadu lub danie główne. Moż...
Ofensywa kurska bez sensu? Równie dobrze Ukraina mogłaby zdobyć Moskwę i Władywostok, a oni i tak napiszą, że to „bez sensu”. Trwająca równo miesiąc ukraińska ofensywa w rosyjskim obwodzie kurskim wyraźnie spowolniła, jeśli w ogóle nie st...
Pierogi nie schodzą z listy przebojów, jeśli mowa o najbardziej popularnych polskich potrawach za granicą. Doceniają je nasi sąsiedzi, doceniają nawet i za oceanem. A co z Azją, gdzie kuchnia tak bardzo różni się od zachodniej? Czy również tam pierog...
Delikatne pierogowe ciasto doskonałe jest wtedy, kiedy rozpływa się w ustach. Zwłaszcza latem, kiedy z chęcią sięgamy po pierogi z owocami. Ciasto z tym dodatkiem pasuje do nich wyśmienicie.
Pierogi to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. Ich smak jest niepowtarzalny, a sposób przygotowania różnorodny. Wśród Polaków zdecydowanie największą popularnością cieszy się metoda odgrzewania pierogów na patelni. To właśnie złocista,...
Polskie pierogi sławne są być może na całym świecie, ale z pewnością nie są jedyne. Te meksykańskie pierogi składają się z mięsa kurczaka i warzyw. Są łatwe w przygotowaniu i gwarantują odmianę na talerzu. Wypróbuj je choćby dziś
Z okazji 20-lecia członkostwa Polski w Unii Europejskiej ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej w Brukseli we współpracy z Ambasadą RP zrealizował film promocyjny, w którym belgijscy influencerzy opowiadają, co zachwyciło ich w Polsce.