- Spowolnienie, z którym mamy do czynienia, a które wynika z tego, że konsument bardziej uważa na to co kupuje, ma większy wpływ na kraje z wyższymi marżami i cenami. Polskie firmy powinny tylko na tym zyskać - mówił podczas FRSiH Marek Piątkowski, dyrektor generalny Bewa.
Już od jakiegoś czasu tajemnicą nie jest, że Zakopane pokochali nie tylko polscy turyści. Coraz więcej przybywa również turystów zagranicznych. Co ciekawe, nie są to wcale najbliżsi sąsiedzi. Na Krupówkach oraz lokalnych atrakcjach często można spotk...
- Jeżeli nie będziemy mieli własnych sieci, bardzo mocno ze sobą związanych, twardej franczyzy, to tak naprawdę można zapomnieć o handlu (...) - uważa Krzysztof Tokarz, prezes GK Specjał. Przyznał też, że dopiero po "części związanej z głębokim audyt...
Na tegorocznym FRSIH eksperci nie tylko omawiają bieżące wyzwania, ale także prognozują, co czeka branżę spożywczą i handlową w nadchodzącym roku. W kontekście rosnących obaw konsumenckich i wyzwań makroekonomicznych, przedstawiciele branży przewiduj...
- Zrównoważony rozwój – to już nie jest pytanie czy, tylko jak oraz pytanie: jak robić to w taki sposób, żeby jednocześnie być w stanie zwiększać biznes i rozwijać się - mówiła Ewa Łapińska, General Manager Poland & Baltics Mars Wrigley Polska na...
Bezpieczeństwo żywnościowe zapewniają gospodarstwa towarowe, dlatego rolnicy, którzy produkują na rynek, nie powinni napotykać barier utrudniających im rozwój - przekonywał w poniedziałek prezes Krajowej Grupy Spożywczej Marek Zagórski na Forum Rynku...
- Zacznijmy tworzyć proste państwo. Takie, które nie wymaga przerośniętej administracji i w którym prawo jest przejrzyste, a biznes nie musi wciąż nadążać za przepisami. Stwórzmy dobre środowisko do zakładania i rozwijania polskich firm - zaapelował...
- Inwestycje w zrównoważony rozwój to nie tylko wyraz odpowiedzialności, ale także przedsięwzięcie, które przynosi korzyści biznesowe w długiej perspektywie. Cieszymy się, że możemy inspirować inne firmy do podobnych działań na rzecz planety i społec...
W dobie automatyzacji i rosnących oczekiwań rynku pracy branża spożywcza staje przed poważnymi wyzwaniami rekrutacyjnymi. Podczas debaty "Potrzeby rynku pracy w branży spożywczej. Automatyzacja zakładów i wzrost wydajności", eksperci omówili kwestie...
Polska jest bezpieczna pod względem żywnościowym. To duża zasługa rolników, ale także przetwórstwa, które dobrze wykorzystało szansę – mówił Adam Nowak, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas debaty "Eksportowe ziemie obie...
Czy przesunięcie terminu wdrożenia systemu kaucyjnego w Polsce to korzystne rozwiązanie? Jakie wyzwania stoją przed handlem i sklepami instalującymi u siebie recyklomaty? Na te pytania odpowiedział Konrad Robak, dyrektor zarządzający TOMRA Collection...