W Sztokholmie od kilku miesięcy można kupić nietypowy przysmak, który powoli staje się światową ciekawostką. Kiosk Pressbyran PBX oferuje brownie w formie babeczek z dodatkiem krwi wołowej. Nie jest to jednak pomysł na Halloween, lecz sposób na walkę z marnotrawstwem i brakami w codziennej diecie.
Zamknięcie legendarnej fabryki czekolady: W ostatnich miesiącach w Niemczech coraz więcej firm i zakładów produkcyjnych ogłasza zamykanie swoich siedzib. Powody są różne – od rosnących kosztów energii i presji ekonomicznej, po globalne zmiany na rynk...
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Krakowie poszukuje krwiodawców. Stany krwi w małopolskim banku krwi znacząco spadły. Dlatego Regionalne Centrum Krwiodawstwa apeluje o zgłaszanie się osób, które mogą oddać krew. Przypominamy, przed...
W najnowszej gazetce promocyjnej obowiązującej od 24 do 30 lipca czeka na ciebie mnóstwo atrakcyjnych okazji! Oprócz spektakularnego rabatu na kawę ziarnistą MK Cafe Premium – aż 15 zł taniej za kilogramowe opakowanie – znajdziesz wiele innych hitów...
Jeśli szukasz sposobu na zdrowy poranek, to koniecznie przygotuj tę owsiankę z odrobiną orientalnego smaku. Wystarczy prosty dodatek, by realnie wzmocnić odporność i poprawić trawienie.
Wiele osób traktuje hortensję doniczkową jak sezonową ozdobę, którą po przekwitnięciu można wyrzucić. To duży błąd – ta efektowna roślina wcale nie jest jednorazowa! Jeśli po sezonie zapewnisz jej odpowiednie warunki, w kolejnym roku znów zachwyci ob...
Maca to korzeń, który Inkowie traktowali jak tajną broń. Wierzyli, że dodaje nadludzkiej energii, wzmacnia płodność i działa jak naturalny eliksir młodości. Odkryj, co może zrobić dla ciebie.
Naukowcy zidentyfikowali kluczowe czynniki, które podczas procesu fermentacji ziaren kakaowca wpływają na smak czekolady. Badali wpływ temperatury, odczynu i mikroorganizmów - informuje “Nature Microbiology”.
Rząd Danii znosi podatek od kawy, czekolady i słodyczy. Decyzja oznacza obniżki cen warte 2,4 mld koron rocznie. Eksperci ostrzegają jednak przed skutkami zdrowotnymi. The post Dania obniża podatek od kawy, czekolady i słodyczy – kontrowersyjna decyz...
W tym roku spożycie czekolady w Polsce spada nawet o 7 proc., co jest zjawiskiem niespotykanym od trzydziestu lat. Spadek wynika m.in. ze wzrostu cen słodyczy czekoladowych, będącego efektem globalnych podwyżek kosztów surowców, przede wszystkim kaka...
- Jeżeli obecny poziom cen kakao się utrzyma, kolejne podwyżki nie powinny być już tak dotkliwe, jak te wprowadzone na początku roku - zapowiada Maciej Herman, CEO Wedla. Branża czekolady ma duże problemy. Konsumpcja spada, a kakao drożeje. Wedel mim...