Niesporczaki, czyli mikroskopijne „niedźwiedzie wodne”, od lat zadziwiają naukowców swoją odpornością na skrajne warunki – od głębokiego mrozu po promieniowanie kosmiczne. Teraz badacze sprawdzają, czy ich niezwykłe zdolności można wykorzystać, by chronić człowieka w przestrzeni kosmicznej. Podczas...
Trawnik tworzy przestrzeń do rekreacji, stanowi tło dla kwiatów i krzewów, a przede wszystkim jest ozdobą ogrodu. Równo przystrzyżony, zielony dywan pięknie się prezentuje, jednak niekiedy efekt ten psuje obecność mchu.Niepozorne kępki szybko się roz...
W świecie filmów i seriali realizm odgrywa kluczową rolę – zwłaszcza w produkcjach poruszających tematykę przestępczości i uzależnień. Widzowie oczekują autentyczności, która sprawia, że ekranowe historie stają się bardziej angażujące i wiarygodne. J...
Według Dowództwa Połączonych Szefów Sztabów nie jest wykluczone, że Korea Północna celowo wypuszcza miny wspólnymi drogami wodnymi w reakcji na akcję propagandową aktywistów z południa, którzy wysyłają na północ balony z ulotkami.
Myślisz, że sałatki nie są dla ciebie? Najpewniej jeszcze nie zetknąłeś się z tym sosem. Media społecznościowe podbił szturmem dzięki temu, że potrafi odmienić każdą nudną kompozycję w smakową rozkosz.
Liście pora traktujesz jako odpad? Kiedy dowiesz się, co możesz z nich przygotować, już nigdy nie pozbędziesz się tego cennego składnika. Dowiedz się, jak wykorzystać liście w swojej kuchni, a ten przepis będziesz wykorzystywać bardzo często.
Lubisz rzodkiewkę? Jeśli tak, to pamiętaj, by nie pozbywać się liści z tego smacznego i chrupkiego warzywa. Zrobisz z nich sałatki, które będą pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. Przyrządzaj je nie tylko latem.
Koper włoski, zwany też fenkułem, to niezwykłe warzywo. Świetnie sprawdza się w rozmaitych potrawach, ale ma też zbawienne działanie dla naszego organizmu. Warto sięgać po niego, kiedy tylko dostępny jest w stoiskach warzywnych naszych sklepów.
Ugotowany kalafior zwykle podajemy z masełkiem i bułką tartą. Jednak jego liście wyrzucamy. Teraz warto je zatrzymać i ugotować smaczną potrawę z liści kalafiora. Na obiad będzie jak znalazł.