Myślisz, że sałatki nie są dla ciebie? Najpewniej jeszcze nie zetknąłeś się z tym sosem. Media społecznościowe podbił szturmem dzięki temu, że potrafi odmienić każdą nudną kompozycję w smakową rozkosz.
Chociaż wśród przetworów królują kompoty i ogórki na różne sposoby, cukinia w słodkie zalewie zdecydowanie zasługuje na miejsce w spiżarni. Proste warzywo dzięki odpowiednim dodatkom staje się najlepszą przekąską, gdy najdzie ochota na coś słodkiego.
Oto przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, ale o podkręconym smaku. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bardziej wyrazistych dań. Lekkie szczypanie na języku z pewnością wzbogaci aromat gotowanych warzyw.
Wydawałoby się, że z hasła „pomidory z cebulą” nie da się zrobić przepisu kulinarnego. To przecież po prostu pomidory i cebula, prawda? Cóż, z tym przepisem to już coś więcej.
Ankubens to miks pomidorów, papryki, cebuli i marchewki, odpowiednio doprawiony i zamknięty w słoikach, czekający na swój czas, który zwykle nadchodzi zimą. Wesprze, kiedy brak pomysłu na obiad, dopomoże w razie nieoczekiwanej wizyty gości, będzie tu...
Wystarczy makaron i dobry sos pomidorowy, by latem zjeść w domu obiad jak we włoskiej restauracji. Cały sekret tkwi w aromatycznych, świeżych pomidorach. Właśnie teraz smakują najlepiej i są świetne na sos. A już z dodatkiem czekolady to kulinarne ar...
Trudno wyobrazić sobie sos grzybowy bez śmietany, ale nie każdy może pozwolić sobie na takie rarytasy w diecie. To mocno obciążające żołądek połączenie. Innego rozwiązania muszą szukać też osoby, które wyeliminowały produkty nabiałowe z diety. Czy za...
Makaron caprese łączy w sobie to, co najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską - pomidory, oliwę, szynką parmeńską, mozzarellę oraz bazylię. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmie niewiele więcej niż ugotowanie makaronu.
Kanapka to najlepszy wynalazek ludzkości. Szybka, prosta w wykonaniu, łącząca w sobie to, co najsmaczniejsze. Wejdź do kanapkowego nieba! Ciepły, zimny, słodki, kwaśny, chrupiący, miękki – każdy z tych sześciu elementów obecny? Jeśli tak, znacie już...
Liście marchewki, rzodkiewki czy kalafiora traktujemy zazwyczaj jako niepotrzebne odpadki i wyrzucamy do kosza. Szkoda, bo skrywają dużo wartości odżywczych, a w dodatku są bardzo smaczne. Jak można wykorzystać je w kuchni?