W piątek podczas szkolenia samolotowego po zmroku nad Nowym Targiem 9-letni chłopiec skierował wiązkę lasera w stronę lecącego samolotu. Interweniowała policja, a sprawa skończy się w sądzie rodzinnym. Mimo wszystko lotnisko w Nowym Targu pochwaliło zachowanie chłopca, który wraz z rodzicami zdobył...
Prezydent USA Donald Trump ogłosił w środowy wieczór plan budowy monumentalnego łuku triumfalnego w Waszyngtonie, który ma zostać wzniesiony w 2026 roku z okazji 250. rocznicy ogłoszenia niepodległości Stanów Zjednoczonych. Monument, nazwany przez am...
Nie zawsze ogromne miasto jest stolicą, a nie każda stolica wygląda tak, jak ją sobie wyobrażamy. Czasem to kameralne miasteczka ukryte w górach, a czasem metropolie, o których mało kto słyszał. Ten quiz sprawdzi, jak dobrze orientujesz się na mapie...
Kasza gryczana, trochę słoniny i smalcu, do tego wędzony biały ser, cebula i jajka – przepis na pyszne zapiekane kaszoki podany przez Koło Gospodyń Wiejskich Skorzeszanki warto wykorzystać jesienią w domowym jadłospisie.
Kopytka to klasyka domowej kuchni, ale w tej wersji zyskują nową wartość dzięki białkowemu, sycącemu dodatkowi. To świetny sposób, by dobrze znane danie stało się pełniejsze, bardziej odżywcze i idealne na lekki, ale pożywny obiad.
Klasyczne kopytka zna i lubi prawie każdy. Miękkie, delikatne kluski to prawdziwy smak dzieciństwa. Ale jeśli szukasz lżejszej wersji, warto sięgnąć po inne warzywo.
Tradycyjne kopytka w nowej, lżejszej odsłonie to dowód na to, że klasyczne dania mogą wspierać sylwetkę i jednocześnie smakować jeszcze lepiej. Te miękkie kluski na bazie ziemniaków i twarogu są znane od pokoleń, ale w tej wersji mają nową wartość, p...
Wystarczą trzy składniki i szczypta soli, aby zaserwować na obiad pyszne i mięciutkie kopytka. Idealnie wyważone proporcje sprawią, że wyjdą jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj.
Kopytka z dyni to smaczne i nietypowe danie, które łączy w sobie tradycyjne polskie kopytka z delikatnym smakiem dyni. Według mnie to idealna propozycja na obiad w okresie jesiennym. Polecam podawać z podsmażoną czerwoną cebulką, która dodaje fajnego...
Kiedy w miesiącu mam sporo wydatków, a portfel wygląda jak próżnia, nie da rady przygotować dania na miarę gwiazdki Michelin. Ja jednak robię coś prostego, ale pysznego - uwielbiane przez wielu kopytka. Dorzucam pewien dodatek i od razu są mięciutkie...
Chaczapuri, znane także jako chlebek serowy, to jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Przysmak ten jest dość prosty do przygotowania, a możecie być pewni, że zachwyci wasze podniebienia. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na gruzińskie chacza...