Zmiany klimatyczne coraz bardziej odbijają się na środowisku naturalnym Morza Bałtyckiego. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej opublikował niedawno raport, który nie pozostawia złudzeń – Bałtyk coraz częściej przypomina tropikalne morze, a to może mieć tragiczne konsekwencje.
Polenergia i Equinor podpisały serię ważnych kontraktów dla morskich farm wiatrowych Bałtyk 2 i Bałtyk 3. Spółki realizujące oba projekty zawarły umowy z polską firmą Enprom, konsorcjum Smulders Projects i Sif, które wyprodukuje znaczną część stalowy...
Dobór techniki gotowania ryżu z pewnością nie spędza ci snu z powiek. Produkt ten nie jest w Polsce tak popularny jak w Azji, dlatego też zwykle ograniczamy się do wrzucenia ziaren do wody i gotowania do uzyskania pożądanej konsystencji. Chcąc jednak...
Flaki, ta tradycyjna polska zupa, od lat podbija podniebienia smakoszy. Jednak czy każdy wie, co tak naprawdę wyróżnia flaki po warszawsku? Słynny kucharz, Tomasz Jakubiak, zdradził swój sekretny składnik, który dodaje tej potrawie wyjątkowego charak...
Tradycyjny rosół to przeszłość. Koniecznie poznaj ten w wersji po krakowsku. Jeden dodatek zaskoczy, ale kiedy dodasz go do tej zupy, zapiejesz z zachwytu. Od teraz rosół będziesz podawać tylko z nim.
Niecodzienny widok zastał turystów wypoczywających na plaży Gąskach. Właściciel czarnego Audi Q7 za bardzo uwierzył w terenowe możliwości swojego auta i utknął w piachu przy samej linii wody. Nagranie ze zdarzenia szybko zyskało rozgłos w mediach spo...
Podnoszenie poziomu morza, wzrost intensywności ekstremalnych zjawisk pogodowych czy skokowe zmiany odczynu pH wody, która może stać się toksyczna dla wrażliwych organizmów – o konsekwencjach wzrostu temperatury wody w Bałtyku mówi PAP dr Artur Skowr...
Morze potrafi wyrzucić na brzeg naprawdę rozmaite przedmioty, jednak skarb, jakim zostało obdarowane małżeństwo w miejscowości Darłowo, zrobił furorę w Internecie. Bryłka wielka jak dłoń spoczywała na piasku. By znaleźć choć w połowie tak okazały kru...