Kiedyś była codziennością, dziś wraca jako symbol zdrowego stylu życia. W PRL krupnik uchodził za lekkostrawną, tanią i prostą zupę, dzisiaj wraca jako danie polecane przez dietetyków. Ta pozornie zwykła zupa ma ogromny potencjał - wspiera odporność, jest dobra na odchudzanie, a o jelita dba, jak ża...
Pomidor ananasowy to egzotyczna odmiana, która zaskakuje wyglądem i smakiem. Jego właściwości i zastosowanie w kuchni powodują, że staje się coraz bardziej popularny. Odkryj, dlaczego jest taki wyjątkowy i jak wykorzystać jego pełen potencjał w codzi...
Gęsia wątróbka uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych podrobów, a mimo to rzadko gości na polskich stołach. To źródło żelaza i białka, które działa na serce niczym naturalny zastrzyk energii.
Jeśli już wybieramy wątróbkę na obiad, zazwyczaj sięgamy po drobiową, która jest delikatniejsza i łatwiejsza w obróbce niż wołowa czy wieprzowa. Jednak zapominamy o wątróbce cielęcej, a jest ona znacznie bardziej wyrafinowana od podrobów z kurczaka,...
Rosół zazwyczaj gotowany jest w dużym garnku, przez co sporo zostaje na drugi dzień. Chcąc wykorzystać tę porcję bulionu, warto sięgnąć po przepis na “najzdrowszą zupę świata”. Jest banalna w wykonaniu i genialna w smaku, a do tego pełen właściwości...
Sardynki w puszce to produkt, który zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków na całym świecie. Choć w Polsce wciąż nie cieszą się dużą popularnością, eksperci podkreślają ich wyjątkowe wartości odżywcze i zalecają włączenie ich do codziennej di...
Jakie korzyści ma dieta śródziemnomorska? Jadłospis bogaty w rośliny strączkowe, warzywa, owoce i oliwę ma korzystny wpływ nie tylko na serce i mózg. Badacze wykazali teraz jeszcze jeden pożytek. Chodzi o dziąsła.
Coraz trudniej kupić benzynę w niektórych regionach Rosji. Problemy w szczególności dotyczą popularnej benzyny 95. Zapasy są tak skromne, że stacje paliw wprowadziły ograniczenia. Początkowo można było zatankować tylko 10 l paliwa. Obecnie jest jeszc...
Luksfery inaczej nazywane szklanymi cegłami są postrzegane w Polsce jako symbol PRL. Ten przestarzały dekor dziś wraca do łask. Nowoczesne aranżacje wykorzystujące szklane cegły zachwycają swoją oryginalnością, lekkością i światłem. Jak wykorzystać l...
Znane od wieków, choć najbardziej kojarzone z epoką PRL-u, lastryko przeżywa dziś swój renesans. Ten wytrzymały materiał, wykonany z mieszanki kamieni i cementu, nie tylko zdobi podłogi, ale staje się modnym elementem wystroju wnętrz.
Podłużne, czerwone owoce derenia jadalnego, rosnące na rozłożystych krzewach, świetnie sprawdzają się nie tylko jako baza nalewek i przetworów, lecz także jako bogate źródło witamin i substancji leczniczych.