Kurki to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Pochodzą z lasu i przed przygotowaniem wymagają oczyszczenia. Jak łatwo to zrobić? Katarzyna Bosacka podzieliła się sposobem.
Zbieranie kurek to czysta satysfakcja. Sporo jest ich w naszych lasach, są łatwe w obróbce, a potrawy z nich przyrządzane zachwycają smakiem i aromatem. Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się kurkami przy stole, trzeba je starannie oczyścić z piasku...
Jak wyczyścić kurki, by w łatwy i szybki sposób uzyskać pożądany efekt? Choć potrafi to przysporzyć wiele trudności, zapaleni grzybiarze i tak poświęcą czas na przygotowanie ich do spożycia. Najczęściej sięgamy po roztwór wody z solą, ale istnieje me...
Katarzyna Bosacka podpowiada, jak pomóc powodzianom. Jej rady mogą stać się drogocenną wskazówką dla wszystkich, którzy zastanawiają się, w co zaopatrzyć wózki zakupowe, robiąc zakupy dla poszkodowanych w walce z żywiołem.
Ocet to niezwykle wszechstronny produkt. Pełni nie tylko funkcje spożywcze, jak go zazwyczaj kojarzymy, lecz także skutecznie czyści wiele rzeczy. Jednak nie do wszystkiego należy go stosować. Wystarczy jeden błąd i wyrzucisz w błoto kilka tysięcy zł...
Jeszcze się nacieszyłam smakiem kurek, a już myślę o zapasach na zimę. Te małe, pomarańczowe grzyby to najlepszy dodatek do pasztetu i tatara, dodaje je też do sałatek. Dlatego już w nadchodzący weekend przygotuję pierwszy słoiczek marynowanych kurek...
Mrożenie kurek może być proste i skuteczne, jeśli tylko wiesz, jak to robić. W naszym poradniku odkryjesz najlepsze metody, które pozwolą ci cieszyć się smakiem tych grzybów przez całą zimę. Jeden błąd może zrujnować wszystko – dowiedz się, jak go un...
Sezon na kurki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednak te leśne skarby są dostępne tylko przez kilka miesięcy w roku. Aby cieszyć się ich wyjątkowym aromatem przez cały rok, warto pomyśleć o mrożeniu. Jak jednak przygotować kurki do mrożenia, by...
Kurki, te złociste skarby lasu, to przysmak wielu. Ich delikatny aromat i niecodzienna konsystencja sprawiają, że są chętnie dodawane do wielu potraw. Jednak przed przyrządzeniem tych grzybów, musimy je dokładnie oczyścić. Zazwyczaj jest to żmudne za...
Grzybiarze ruszyli do zagajników i borów. Lipiec zazwyczaj sprzyja grzybowym wysypom. W tym roku jednak zbieracze mogą być bardzo rozczarowani. Coś może stanąć na przeszkodzie imponującym plonom.