Gotowanie jajek na twardo wydaje się banalnie proste, ale jednak i przy tej czynności zdarzają się wpadki. Chcesz uniknąć popękania skorupek i wypłynięcia zawartości jajek do wody? Jest kilka sprawdzonych metod, dzięki którym do tego nie dojdzie i jajka zachowają pełnię wartości odżywczych.
Jajka na twardo – ile gotować jajka na twardo? Jajka na twardo wydają się banalnie łatwe do zrobienia, a mimo to często pojawiają się pytania ile gotować jajka na twardo albo jak ugotować jaja na twardo? Teoretycznie to proste – wystarczy w...
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadów, przez wiele osób błędnie traktowany w kategorii tych nudnych. Nacinane ziemniaki z pomidorami, cebulą i cukinią szybko wskakują na pierwszy plan i kradną serca nie tylko miłośnikom pyr.
Rozgrzewa, syci i jest doskonałym wyborem na obiad, zwłaszcza zimą. Zupa jest banalna w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna i pyszna. Spróbujesz i będziesz gotować częściej. Nawet zamiast rosołu.
Bób to warzywo strączkowe, które jest doskonałym źródłem białka roślinnego, a także aminokwasów, minerałów i witamin. Niestety, ta cenna zawartość przepada niekiedy w gotowaniu. Jak więc przyrządzać bób, by zachował jak najwięcej składników odżywczyc...
Kalafior najczęściej ląduje na naszych talerzach jako dodatek do dania głównego, sowicie polany roztopionym masłem. To warzywo sprawdzi się jednak również w innym, mniej codziennym wydaniu i świetnie zastąpi mięso.
Kiedy przede mną bardzo pracowity tydzień i mało czasu na gotowanie... zawsze wcześniej przygotowuje bigos z młodej kapusty na zapas. Ta potrawa jest z każdym dniem lepsza. Odgrzewanie jej wcale nie szkodzi.
Czołowe na świecie koncerny górnicze alarmują - ocieplenie klimatu może już w niedalekiej przyszłości uniemożliwić produkcję górniczą w kluczowym dla światowej gospodarki regionie Australii. Powód? Będzie tam zbyt gorąco.
Nie masz czasu lub ochoty na gotowanie? Poznaj przepis na obiad z odroczonym terminem ważności. Ten genialny patent pozwoli ci na przygotowanie dania, które odpowiednio przygotowane wytrzyma na długo. Wszystkiego dowiesz się z dalszej części artykułu...
Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. Są sycące, pożywne i niezwykle wszechstronne. Jednak ich przygotowanie wymaga czasu. Gotowanie, obieranie, a czasem jeszcze krojenie – to czynności, które pochłaniają sporo minut. A co, jeśli powiedziałbym ci...
Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła zapiekanka, ale jest w niej coś nietypowego. Dzięki niecodziennej formie wygodnie się ją nakłada. A smakuje? Jak zawsze w wypadku ziemniaków i mięsa zapieczonego z serem, czyli wyśmienicie.